Guvernul a aprobat Planul manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței

Guvernul a aprobat instituirea Comitetului organizatoric pentru desfășurarea manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței, precum și Planul evenimentelor dedicate acestei zile. Ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a menționat că pe 2 martie 2024 se împlinesc 32 de ani de la declanșarea acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. „Aceste acțiuni au lăsat o urmă adâncă şi dureroasă în inimile poporului nostru, circa 40 de mii de cetățeni din Republica Moldova participând la acțiunile de luptă, dintre care 321 au căzut în lupte şi 289 au rămas invalizi, a menționat ministrul în ședință de Guvern, transmite IPN.

Pe 2 martie conducerea țării și organizațiile de veterani vor depune flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei  și la monumentul „Maica îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”.  În lăcașurile sfinte vor fi oficiate slujbe de pomenire a celor căzuți în lupte și va organizat Marșul Memoriei pe străzile din Chișinău.

Evenimente dedicate comemorării a 32 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova vor avea loc și după data de 2 martie. În instituțiile de învățământ secundar și instituțiile extrașcolare, precum și în unitățile militare, până pe10 martie, va fi organizată  o decadă educativ-patriotică și de comemorare a celor decedați, cu păstrarea unui moment de reculegere. Pe parcursul anului, vor fi instalate plăci comemorative și monumente, vor avea loc competiții sportive în memoria eroilor căzuţi în lupte.

Planul aprobat prevede și măsuri de protecție socială veteranilor de război și familiilor celor decedați.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.