Guvernator BNM: Suntem alături de mediul de afaceri ca să găsim împreună soluții

Guvernatoare Anca Dragu susține că Banca Națională a Moldovei este alături de mediul de afaceri ca să le asculte nevoile și să găsească împreună soluții la aceste nevoi. Declarația fost făcută în cadrul forumului „EBA Business Outlook 2024”, care a reunit oficiali de rang înalt, reprezentanți ai sistemului financiar și ai mediului de afaceri, transmite IPN.

În discursul său, Anca Dragu a menționat că dezvoltarea economică durabilă și integrarea europeană sunt printre prioritățile-cheie ale Republicii Moldova. „Integrarea în UE avansează și la nivelul Băncii Naționale a Moldovei, care a reușit să încheie acorduri de cooperare cu Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană – două dintre principalele autorități ale UE responsabile de sistemul financiar”, afirmă guvernatoarea BNM.

Anca Dragu a subliniat în context că reforma bancară facilitează integrarea sistemului bancar autohton în UE. Potrivit ei, un sector financiar puternic este unul din principalii factori pentru o dezvoltare durabilă a mediului de afaceri. „Și vreau să vă asigur că sistemul bancar din Moldova este stabil, rezilient, bine capitalizat și bine guvernat... Investitori internaționali și europeni, având o bună reputație, o guvernanță puternică și o gestionare eficientă a riscurilor, au intrat în marile bănci din Republica Moldova, contribuind astfel la redresarea activității bancare și la alinierea acesteia la regulile UE”, a notat guvernatoarea.

Ea s-a referit, de asemenea, la nevoia îmbunătățirii accesului la finanțate pentru întreprinderile mici și mijlocii, care au un potențial sporit de a crește economia. La fel, a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii financiare.

Guvernatoarea a evidențiat că BNM depune eforturi susținute pentru a îmbunătăți reglementarea, supravegherea, guvernanța corporativă și practica gestionării riscurilor în sectorul financiar nebancar. În acest sens, se optează ca atât companiile de asigurare, cât și piața creditării nebancare să se dezvolte și să ofere servicii de calitate în beneficiul cetățenilor și al businessului.

Evenimentul organizat de Asociația Businessului European (EBA Moldova) cu genericul: „Integrarea Republicii Moldova în UE – Perspective pentru business”, este la a treia ediție.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.