Grant de 5,4 mln euro pentru infrastructura de gestionare a deșeurilor solide din nordul țării

Republica Moldova va primi un grant de 5,4 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii în domeniul gestionării deșeurilor solide în patru raioane din nordul țării. Este vorba despre Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni. Parlamentul a ratificat Acordul de grant oferit semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, transmite IPN.

„4,04 milioane de euro vor fi redirecționate pentru construcția facilităților pentru gestionarea deșeurilor – depozit de deșeuri și stație de compostare în orașul Dondușeni; stație de transfer în orașele Edineț și Briceni. Restul sumei va fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente și bunuri pentru facilitarea de tratare și eliminare a deșeurilor din Dondușeni, echipamente și bunuri pentru stațiile de transfer din Edineț și Briceni”, a declarat ministrul mediul, Sergiu Lazarencu.

Grantul de 5,4 milioane de euro va fi direcționat pentru implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. La începutul anului, a mai fost încheiat un Acord de împrumut cu BERD, care presupune acordarea unui credit de 25 de milioane de euro. Termenul de valabilitate a împrumutului este de până la 15 ani, cu o perioadă de grație de patru ani.

Proiectul „Deșeuri solide în Republica Moldova” va fi implementat până în anul 2027 și presupune construcția infrastructurii de management a deșeurilor solide, procurarea echipamentelor și utilajelor pentru transport, sortare, reciclare și compostare, precum și sistarea activității gunoiștilor neautorizate.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.