Grădiniţa din Drojdieni urmează să fie închisă. Părinții cer autorităților să o păstreze

Grădiniţa din satul Drojdieni, raionul Nisporeni, este pe punctul de a fi închisă, iar copiii care o frecventează vor fi mutați la grădinița din satul vecin, care face parte din aceeași comună, Șișcani. Autoritățile locale invocă probleme financiare, iar părinții spun că le este frică să-și lase copiii atât de departe de casă și cer Primăriei soluții pentru a păstra deschisă grădinița din sat, transmite IPN.

,,În sat sunt peste 30 de copii cu vârsta de până la 7 ani. Noi trebuie să-i ducem în satul vecin, la 4 kilometri distanță. Pe cei de trei ani nici nu îi primesc la grădiniţă. Din cei mai mari, îi iau doar pe o parte. Suntem nevoiţi să stăm cu copiii acasă. Noi nu putem nici să mergem la muncă, nici să ne ocupăm de gospodărie, pentru că trebuie să stăm cu copiii”, afirmă Igor Limbas, părintele unuia dintre copiii care mergea la această grădiniţă.

Iurie Postu, un alt părinte, afirmă că până acum la grădiniță au fost organizate toate condiţiile pentru copii, iar părinţii mereu sunt receptivi să ajute cu tot ce e nevoie, doar ca să-şi poată duce copiii la grădiniţă. ,,Da, suntem o mână de oameni, sunt vreo 20 de copii, dar cum poţi să îi pui în fiecare dimineaţă în rutieră pentru a-i duce la altă grădiniţă, în alt sat? Niciodată în satul Drojdieni nu s-a investit nimic, toţi banii plecau la celelalte două sate din comună”, a mai spus părintele.

Un grup de părinţi s-a organizat şi a mers la Primărie pentru a vorbi cu primarul. Ei spun că le este greu să îşi întreţină familiile şi închiderea grădiniţei ar fi o problemă mare pentru ei. Au scris petiţii atât la Primărie, cât şi la conducerea raionului, însă aceştia nu au fost ascultaţi şi hotărârea a rămas aceeaşi.

Contactat de IPN, primarul Vladimir Bodean spune că imobilul care găzduia grădinița este vechi şi nu a putut atrage investiţii pentru reabilitarea acestuia. ,,Am adus experţi de la Fondul de Investiţii Sociale din Republica Moldova, am încercat în tot felul să o aducem la condiţii mai bune, însă nu am reușit”, a precizat primarul. Pentru celelalte două grădiniţe din satele vecine, în care urmează a fi transferaţi și copiii din Drojdieni, au fost atrase investiții pentru a le crea condițiile necesare, a mai spus edilul.

Hotărârea de dizolvare a grădiniţei va fi supusă votului pe 26 august, de către Consiliul comunal Şişcani.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.