Gheorghe Cojocaru: Decizia SUA sună, practic, ca o sentință în cazul lui Vlad Plahotniuc

Decizia autorităților americane privind includerea pe lista persoanelor cu interdicție de aflare în SUA a fostului lider al PDM, Vlad Palhotniuc, și a membrilor familiei sale, „sună, practic, ca o sentință în cazul lui Vlad Plahotniuc și anunță zile grele pentru fostul, dar și actualul încă oligarh de la Chișinău”. Opinia a fost exprimată de către Gheorghe Cojocaru, istoric și publicist, pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Potrivit lui Gheorghe Cojocaru, „primele reacții în legătură cu includerea lui Plahotniuc pe lista persoanelor supuse sancțiunilor de către Guvernul american au aparținut foștilor parteneri de guvernare, liderilor socialiști și celor de la Blocul ACUM, care, într-adevăr, au inițiat mai multe demersuri, încă în vara anului trecut, în vederea identificării și aducerii acasă a lui Plahotniuc, acuzat de implicare în devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova”. Și se pare că aceste demersuri, spune istoricul, ca și ale altor instituții și actori interesați de aducerea lui Plahotniuc în fața instanței de judecată, încep să dea, iată, primele roade”.

Gheorghe Cojocaru crede că „după pașii întreprinși de Guvernul american, posibilitatea ajungerii vreodată a lui Vlad Plahotniuc în fața justiției moldovenești trece din zona dezideratelor, practic, în cea a iminențelor. Ceea ce părea ireal un an în urmă, astăzi începe să ia un contur tot mai pronunțat, însă problema care se pune acum este în fața cărei justiții va trebui să compară Plahotniuc, în eventualitate aducerii sale acasă? „Justiția pe care a lăsat-o în urmă, la fuga sa în taină de la Chișinău, nu pare să fi trecut în tot acest interval printr-un proces de curățare și aliniere la standardele unei justiții corecte și libere de influențe extrajuridice”, susține istoricul.

Gheorghe Cojocaru mai menționează că „după anunțul Departamentului de Stat în legătură cu interdicțiile împotriva lui Vlad Plahotniuc, se pare că o undă de șoc a lovit conducerea democrată”. În opinia sa, „probabil, democrații au nevoie de timp pentru a reflecta asupra consecințelor care ar rezulta pentru ei în urma acestei noi situații, în care a ajuns liderul de ieri al partidului”. „Dar este clar că, în ciuda eforturilor actualei conduceri democrate de a se distanța tot mai mult de Vlad Plahotniuc, statutul de indezirabil al acestuia pe teritoriul american aruncă o umbră asupra trecutului formațiunii și i-ar putea cauza mai multe vulnerabilități din perspectiva viitoarelor evoluții în acest caz”, a conchis Gheorghe Cojocaru.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.