Gazul, mai scump. Tarifele majorate se vor aplica din data publicării deciziei

Consumatorii vor achita 21, 296 lei pentru un metru cub de gaze fără TVA. Noile tarife în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune au fost aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ca urmare a demersului depus de către SA „Moldovagaz”, transmite IPN.

Tarifele majorate se vor aplica din data publicării deciziei. Reprezentantul ANRE, Ecaterina Strungari, a declarat că s-au constatat mai mulți factori obiectivi pentru revizuirea tarifelor. Printre aceștia se numără majorarea prețului mediu anual de procurare a gazelor naturale de la 696 la 899 de dolari pentru o mie de metri cubi, ceea ce reprezintă circa 29%. De asemenea, este vorba despre evoluția cursului de schimb mediu al monedei naționale față de dolarul SUA.

Șeful Direcție economico-financiară, Alexandru Șevciuc, membru al Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, a declarat că tarifele propuse de ANRE nu acoperă nici costurile aferente achiziționării gazelor naturale, nici costurile serviciilor transport și distribuțiilor de gaze, generând în continuare acumularea devierilor tarifare. Furnizorul solicita o majorare mai mare decât a acceptat ANRE.

În iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 17,24 lei pentru un metru cub fără TVA (18,61 lei cu TVA).

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.