Gazprom a extins termenul de achitare a datoriei Moldovagaz până vineri

Gazprom a extins termenul de achitare a datoriei curente de către Moldovagaz până vineri, 26 noiembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, pe pagina sa de Facebook, transmite IPN.

„Dragi cetățeni, stimați reprezentanți ai mass-media, tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri, 26 noiembrie. Reamintesc că Guvernul Republicii Moldova a luat toate măsurile necesare pentru ca vineri datoria acumulată pentru luna octombrie-noiembrie să fie achitată”, a scris Andrei Spînu.

Recent, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale a declarat că soluția propusă de Guvern pentru achitarea datoriei curente de către Moldovagaz față de Gazprom constă în încheierea unui contract de cesionare către Energocom a unei părți din datoria Termoelectrica față de Moldovagaz. Este vorba despre suma de circa 1,4 miliarde de lei, necesară pentru plățile curente către Gazprom. Energocom va achita această datorie cesionată, iar Moldovagaz va face plata către Gazprom. Guvernul are și implementează respectiva soluție încă de săptămâna trecută, doar că este nevoie de mai mult timp pentru procedurile legale.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul pentru rectificarea bugetului și alocarea acestor sume, iar Parlament l-a votat în prima lectură. La următoarea ședință de Parlament, joi, acest proiect va fi votat în lectura a doua și banii vor fi disponibili.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.