Găgăuzii sunt îndemnați să fie precauți atunci când își vor alege bașcanul

Locuitorii din UTA Găgăuzia trebuie să fie precauți atunci când vor participa la alegerile pentru funcția de bașcan, care sunt planificate pentru primăvara anului 2023. Cu un apel în acest sens vine Alexei Serebreanschi, colonel în rezervă SIS, fost șef al spionajului extern. Acesta s-a referit la intenția lui Vadim Ceban de la „Moldovagaz” de a candida pentru funcția respectivă. Serebreanschi susține că Ceban „conștient tolerează ura interetnică, este coautorul și comanditarul unor acțiuni de intimidare, denigrare și batjocură la adresa găgăuzilor și minorităților naționale din Moldova”.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexei Serebreanschi a declarat că, atunci când Vadim Ceban a venit la șefia „Moldovagaz”, și-a numit în calitate de consilier un fost angajat al Serviciului de Informații Securitate. „Anul acesta Cuzmin a fost reținut și pus sub învinuire de către procurori în cadrul unui dosar penal intentat pentru comiterea mai multor crime deosebit de grave, despre care eu personal sesizez opinia publică în ultimii doi ani”, susține colonelul în rezervă SIS.

„În acea perioadă Cuzmin era plenar implicat în compromiterea și denigrarea publică a găgăuzilor prin intermediul Telegram canalelor și site-urilor anonime de știri false create și gestionate de Cuzmin, utilizând ilegal resursele SIS sub pretextul așa ziselor „operațiuni de influență a mediului electronic””, afirmă Alexei Serebreanschi. Potrivit lui, foarte multe persoane din Găgăuzia, inclusiv actualul bașcan, au fost supuse unei campanii de denigrare, discreditare, calomnie și intimidare din partea actualului consilier al președinte „Moldovagaz”.

„Stimați locuitori ai Găgăuziei, vă rog mult priviți atent aceste mesaje afișate pe ecran, în care sunteți intimidați, discreditați și desconsiderați ca oameni și etnie. Aceste mesaje au fost scrise de mâna dreaptă a lui Vadim Ceban. Oare un om de stat poate avea un așa comportament ca Vadim Ceban, care permite aceste crime și neglijează să ia atitudine pentru a stopa aceste ilegalități? Oare un individ ca Vadim Ceban poate să dețină funcții publice? Oare Vadim Ceban poate fi bașcanul Găgăuziei și să vă reprezinte?”, se întreabă Alexei Serebreanschi.

„Domnule Ceban, cum o să priviți în ochi poporul găgăuz când astăzi îl protejați pe consilierul dumneavoastră Cuzmin, cu care împreună ați participat la denigrarea, discreditarea și intimidarea găgăuzilor?”, se întreabă Alexei Serebreanschi.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.