Funcționarea complexului hidroenergetic nistrean, discutată la Kiev

Premierul Pavel Pavel Filip și omologul său ucrainean, Volodimir Groisman, au dispus organizarea în timpul apropiat a reuniunii grupurilor de lucru pe problematica ce vizează funcționarea complexului hidroenergetic nistrean. În cadrul unei întrevederi la Kiev, cei doi oficiali au discutat despre asigurarea protecției ecosistemului și dezvoltarea durabilă a bazinului râului Nistru, transmite IPN.

Într-un cuminicat de presă remis de Guvern, se menționează că cei doi șefi de guverne au accentuat și importanța unei interacțiuni constructive la frontiera de stat, inclusiv în vederea organizării controlului în comun în punctele de trecere a hotarului moldo-ucrainean. În acest context, a fost menționată disponibilitatea ambelor state pentru semnarea cât mai curând posibil a protocoalelor privind controlul comun în opt puncte de trecere a frontierei.

Pavel Filip și Volodimir Groisman au convenit și asupra finalizării procesului de punere în aplicare a Protocolului care vine să soluționeze problema privind depășirea termenului de 90 de zile de aflare pe teritoriul celor două țări a transportatorilor auto la efectuarea transportului de pasageri și mărfuri. La capitolul proiectelor comune de infrastructură, a fost remarcată importanța deschiderii circulației autoturismelor pe podul peste râul Nistru în apropierea localităților Unguri și Bronița. S-a vorbit și despre construcția noului pod peste râul Nistru Iampol-Cosăuți.

La Kiev, premierul a participat și la evenimentele de comemorare a victimelor Holodomorului, care este considerat o tragedie a secolului XX. Foametea a fost organizată artificial de regimul stalinist în anii 1932-1933. În cadrul forumului internațional, premierul moldovean a menționat că moartea milioanelor de ucraineni a fost cauzată de politicile regimului stalinist, care a urmărit distrugerea conștiinței naționale și instaurarea fricii.

Șeful Executivului a menționat că fiecare victimă are un loc aparte în istorie, iar Republica Moldova va sprijini mereu inițiativele Ucrainei de a păstra aceste evenimente vii în memoria oamenilor. ,,Astăzi noi toți suntem datori să ne amintim de tragediile trecutului, ca să putem aprecia prezentul și ca să putem privi în viitor. Și noi, în Republica Moldova, înțelegem durerea pe care o purtați, pentru că și noi am trecut prin tragedii similare la sfârșitul anilor ’40 ai secolului trecut - sute de mii de oameni au murit atunci din cauza foametei organizate. Aceste răni sunt încă răni deschise, dar sunt rănile noastre și fac parte din ceea ce suntem noi astăzi”, a spus Pavel Filip.

În același timp, prim-ministrul a accentuat că Republica Moldova rămâne alături de Ucraina și acum, când vecinii țării se confruntă cu noi provocări legate de bunăstarea și integritatea țării și cetățenilor săi. ,,Și astăzi se atentează la valorile noastre, la demnitatea și libertatea țărilor noastre. Să știți că la Chișinău veți găsi întotdeauna un prieten. Pentru că lucrurile mărețe sunt, de fapt, lucruri mai mici pe care le facem împreună. Împreună putem face astfel încât cetățenii noștri să trăiască în țări libere și democratice”, a conchis premierul.

Ceremonia solemnă a continuat cu marșul în memoria victimelor și acțiunea ,,Aprinde o luminare”, desfășurată la Complexul memorial din Kiev. În acest an, Ucraina marchează 85 de ani de la una dintre cele mai grave crime – Holodomorul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.