Funcţia de preşedinte al Parlamentului va reveni PDM, analist politic

Funcţia de preşedinte a Parlamentului ar putea reveni la PDM, iar principalii candidaţi ar putea fi Dumitru Diacov sau Igor Corman. Funcţia de preşedinte al legislativului ar putea fi una din condiţiile negocierilor pentru crearea noii majorităţi parlamentare. De această părere este analistul politic, Anatol Ţăranu, şi a fost exprimată în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune PublikaTV, notează IPN.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, este foarte puţin probabil că Marian Lupu să fie revotat în funcţia de preşedinte al Parlamentului, aşa că se va da o luptă crâncenă. „Îi văd în calitate de candidaţi pe Diacov şi Corman, ei reprezintă două aripi ale PDM. Diacov e mai preferabil pentru PLDM, este mai flexibil, dar Corman mai mult se asociază cu grupul lui Plahotniuc şi în acest sens, desigur, PLDM ar putea aici să negocieze”, a mai menţionat analistul politic.

Anatol Ţăranu a specificat că interesul PLDM şi PDM este evitarea alegerilor anticipatele. PLDM nu este pregătit, a scăzut în sondaje, dar anticipatele nu sunt tragice pentru formaţiune. În ce priveşte PDM, Anatol Ţăranu susţine că situaţia e mult mai gravă. PDM are o imagine asupra căreia se proiectează imaginea unuia dintre liderii neformali ai formaţiunii.

În acelaşi context, analistul politic Victor Gurău, a spus că prin nişte voturi conjuncturale, pe 18 aprilie şi pe 3 mai s-au aplicat lovituri sub centură, astfel, PDM va cere să i se recompenseze aceste pierderi. „În caz contrar, vedem tendinţe de rupturi şi sciziune şi în cadrul PLDM, nu toţi au fost entuziasmaţi de numirea lui Leancă, sunt diferite tabere. Gruparea Furdui, a businessmanilor, are o viziune proprie. Gruparea birocratică, care îi are pe interior pe soţii Palihovici, are cu totul altă viziune, aşa că nu e totul aşa de perfect”, a mai spus Victor Gurău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.