Fostul șef SPIA, despre perchezițiile ce vizează domeniul imobiliar

Perchezițiile din 18 octombrie, efectuate la domiciliile unor angajați ai unei companii imobiliare, au fost organizate pe un caz trucat și nu au existat temeiuri juridice pentru aceste acțiuni procesuale. De această părere este detectivul particular Anatolie Postică, ex-șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul MAI.

Într-o conferință de presă la IPN, Anatolie Postică, care este și expert anticorupție, a declarat că ordonanța de efectuare a perchezițiilor a fost emisă în baza unui raport al unui ofițer de investigație de la INI cu privire la o grupare criminală care ar fi organizat eschivarea de la plata impozitelor. În realitate, menționează fostul șef SPIA, nu a fost decât un denunț al unui angajat al MAI, care a spus că a oferit arvună o mie de euro, însă nu i s-a rezolvat problema cu apartamentul, iar arvuna nu i-a fost întoarsă.

Anatolie Postică a relatat că, în dimineața de 18 octombrie, mai mulți angajați ai companiei imobiliare s-au trezist cu percheziții, în baza unei ordonanțe în care nu mai figura deja formula de „crimă organizată”, ci doar este specificată suma de o mie de euro. Potrivit detectivului, a fost dispusă formarea grupului de urmărire penală din circa 50 de reprezentanți ai autoritățile de aplicare a legii, printre care procurori, polițiști etc.

Fostul șef SPIA mai spune că pe lista persoanelor vizate de percheziții se regăsea și un avocat stagiar, chiar și părinții acestuia. „Până la urmă, nu a fost depistat nimic infracțional”, precizează Anatolie Postică. Potrivit lui, au trecut aproape două luni de la percheziții, iar nimeni din cei perchiziționați nu au un statut procesual.

„Până la urma, Curtea de Apel emite decizii de casare a acestor acțiuni. Până la moment avem trei – de recunoaștere ca nefondată a autorizației de percheziții. Și cred că vor fi toate 15. Acum eu mă întreb, ca cetățean, pentru presupușii 180 de euro eschivare, au antrenat 50 și ceva de oameni? Vă închipuiți ce cheltuială e aceasta din buget? Ca să nu găsească nimic. Plus, cred că domniile lor nu se vor opri, vor ataca și vor cere despăgubiri și interesant cine le vor plăti – din buget, procurorii”, a mai spus Anatolie Postică.

  • Anatolie Postica despre perchezitii
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.