Fostul deputat Iurie Bolboceanu, achitat

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, învinuit de trădare de patrie, a fost achitat de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Hotărârea a fost emisă după ce procurorii au renunțat la învinuirea înaintată încă în 2017, transmite IPN.

Procuratura Generală menționează că respectiva cauză penală face parte din lista celor 38 de dosare politice, evaluate de către un grup de procurori, creat în februarie 2020. Emiterea dispoziției a survenit ca urmare a Declarațiilor și Raportului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care indica o listă de dosare cu suspiciuni de urmărire ilegală, abuzivă, selectivă și pe motive politice a unor persoane din Republica Moldova.

Iurie Bolboceanu a fost supus măsurilor speciale de investigație și reținut pe 17 martie 2017, de către PCCOCS. În luna martie 2018, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Iurie Bolboceanu a fost acuzat de faptul că, fiind racolat de către ofițerii Direcției Principale de Informații a Statului Major General al Ministerului Apărării al Federației Ruse, în perioada 5 octombrie 2016 – 17 martie 2017, a cules și a transmis informații de interes național, pasibile de a fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova.

El s-a aflat în detenție doi ani și trei luni, până când Curtea de Apel Chișinău a dispus reexaminarea dosarului. La faza de cercetare a probelor în instanța de judecată, PCCOCS a ajuns la concluzia că fapta ce i-a fost incriminată lui Iurie Bolboceanu nu întrunește elementele infracțiunii și și-a retras învinuirea.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.