Focul veșnic din Complexul Memorial „Eternitate” a fost stins din cauza crizei gazelor

În legătură cu criza în sectorul energetic din Republica Moldova, conducerea Ministerului Apărării a decis deconectarea temporară a alimentării cu gaze naturale a Focului veșnic de la Complexul Memorial „Eternitate”, „până la remedierea sistemului de injecție a gazelor”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării, citat de IPN.

Flacăra a fost preluată de militarii Companiei Garda de Onoare din cadrul Regimentului de Stat Major „General de brigadă Nicolae Petrică” și transportată la Muzeul Gloriei Militare din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare”, unde va fi păstrată până la remedierea situației. Măsura a fost luată în contextul scăderii presiunii gazelor în țevile de alimentare și din motivul factorilor climaterici, așa cum este vântul puternic, care provoacă autostingerea Focului veșnic.

În contextul situației create, Ministerul Apărării a solicitat companiei „Chișinău-gaz” să deconecteze astăzi alimentarea cu gaze naturale a Focului veșnic. „Scurgerile de gaze naturale, în astfel de cazuri, pun în pericol securitatea publică. Ca rezultat, Ministerul Apărării a apelat, în repetate rânduri, la ajutorul echipelor de la SRL „Chișinău-gaz” pentru remedierea situației”, se menționează în comunicatul Ministerului Apărării. La rândul său, „întreprinderea respectivă a atenționat de mai multe ori instituția de apărare să ia măsuri de siguranță la folosirea gazelor naturale care alimentează Focul veșnic”.

„Focul veșnic a mai fost stins, prin preluarea flăcării și păstrarea ei la Muzeul Gloriei Militare din Brigada de infanterie motorizată „Ștefan cel Mare” în 2006, când timp de șase luni s-au efectuat lucrări de reparație la Complexul Memorial „Eternitate”, a declarat pentru IPN Ala Diaconu, ofițer de presă al Ministerului Apărării. Ala Diaconu a specificat că au mai existat cazuri sporadice, de-a lungul anilor, când, din cauza vântului puternic, flacăra se stingea, dar acele incidente erau remediate în scurt timp.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.