Tema foametei din primii ani de după cel de-al Doilea Război Mondial nu este una nouă în spațiul public din Republica Moldova. Sunt multe, vii și dureroase povestirile supraviețuitorilor acelei crime împotriva umanității, organizată de fostul regim. Însă, de multe ori, în aceste istorii lipsesc elementele cheie, cum ar fi de exemplu, cine se face responsabil de toate câte li s-au întâmplat atunci victimelor foametei ? Și ce este de făcut ca astfel de lucruri să nu se mai repete? Aceasta pentru că, în acea țară, cu acel regim, populația nu avea de unde să cunoască și să expună toată povestea în complexitatea ei. Subiectul a fost discutat de către participanții la dezbaterea publică „Foametea organizată din 1946-1947: victime, călăi, memorie”, organizată de Agenția de Presă IPN.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boțan, a declarat că foametea în masă este un dezastru social cauzat de o lipsă prelungită de alimente și care duce la slăbirea organismelor și chiar la moarte în masă a populației pe teritoriul unor regiuni mari. Potrivit lui, la nivel național, responsabil de neadmiterea foametei este Guvernul, care are obligația, potrivit Constituției Republici Moldova, să asigure un nivel decent de viață potrivit.
La nivel internațional, ONU a adoptat în 1974 Declarația universală privind eliminarea foametei și a malnutriției. Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) este agenția specializată a Națiunilor Unite care conduce eforturile internaționale de combatere a foametei. Scopul este asigurarea securității alimentare pentru toți, ca populația să aibă acces regulat la alimente de înaltă calitate. Cu 195 de membri, FAO lucrează în peste 130 de țări din întreaga lume.
„Dacă ne referim la memoria istorică, ea reprezintă conștientizarea trecutului, împreună cu laturile sale pozitive și negative, dorința de a recrea evenimente reale din trecut pentru a trage învățăminte și a le transmite generațiilor viitoare pentru a evita astfel de cataclisme. Republica Moldova a fost parte a Uniunii Sovietice. Foametea în masă pe care au îndurat-o cetățenii noștri a avut loc în cadrul Uniuni Sovietice, de aceea memoria istorică contează”, a notat Igor Boțan.
Expertul a menționat că în perioada sovietică au fost trei valuri de foamete în masă. Trei au cuprins și regiunea transnistreană, iar unul a cuprins și malul drept al Nistrului. Este vorba despre foametea din perioada anilor 1921-1922, care a cuprins 35 de provincii din Rusia Sovietică, inclusiv sudul Ucrainei. Un alt val a cuprins anii 1932-1933, foamete cunoscută și sub denumirea de „holodomor”. Atunci țăranii erau deposedați de alimente, pentru că Uniunea Sovietică era în proces de industrializare. Al treilea val este cel dintre anii 1946-1947 – foamete care a cuprins sudul Ucrainei, Basarabia. Potrivit lui Igor Boțan, oamenii de la noi țin minte mai bine al treilea val de foamete.
Lidia Pădureac, doctor în istorie, prorector, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a declarat că însăși RSS Moldovenească a fost un stat creat prin dictat. Or, în 1939, Hitler și Stalin, prin Pactul Ribbentrop-Molotov, s-au înțeles cu privire la împărțirea sferelor de interese în Europa. Astfel, prin notele ultimative din 26 și 28 iunie, adresate României, Uniunea Sovietică, forțat, a acaparat teritoriile Basarabiei, a Bucovinei de Nord și a Ținutului Herța. Potrivit ei, imediat a început perioada în care statul sovietic implementa acele politici care erau specifice acestui stat totalitarist.
„Avem o perioadă în care în Basarabia lucrurile revin la normalitate – 1941, când Basarabia revine în componența României. Însă în anul 1944 teritoriile Basarabiei iarăși sunt sub dominația Uniunii Sovietice și chiar însăși crearea RSS Moldovenească trezește un mare semn de întrebare, întrucât în componența acestei republici au fost incluse câteva teritorii din Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, ceea ce am zice Transnistria și șase județe din Basarabia. Celelalte teritorii au fost iarăși rupte și incluse în componența Ucrainei. Astfel, în 1944 avem RSS Moldovenească unde încep exact aceleași procese și represiuni care au avut loc și în alte regiuni ale Uniunii Sovietice”, a notat doctorul în istorie.
Lidia Pădureac a declarat că, încă din vara anului 1946, autoritățile locale informau autoritățile de la Chișinău despre faptul că oamenii rămân fără alimente. Din cauza evidentă a fiscalității excesive. „Atunci când vorbesc despre această fiscalitate excesivă –într-adevăr așa a fost. Impozitele sunt unul dintre motivele foametei, suprapus la faptul că în 1946, recolta a fost mai mică din cauza unei secete. Și atunci când vine vorba despre vină, vina o poartă instituțiile statului. Victime, în principiu, a fost toată populația RSS Moldovenească, cu excepția nomenclaturii de partid. Toți oamenii au suferit din cauza acestei foamete. Dacă ne uităm la cifre, nu putem să nu vedem un aspect specific. Noi spunem că 10% din populația RSS Moldovenească a murit din cauza foametei în perioada anilor 1946-1947. Această cifră o raportăm la întreaga populație a RSS Moldovenească, de pe ambele maluri ale Nistrului. Dar dacă urmărim datele statistice oferite de documentele de arhivă, observăm un fenomen mult mai dramatic. Dacă urmărim, de exemplu, ianuarie 1947, coraportul dintre natalitate și mortalitate, în raioanele din stânga Nistrului, natalitatea era egală cu mortalitate. În raioanele din dreapta Nistrului, mortalitatea depășea natalitatea de trei ori”, explică prorectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Olga Trandafilofa, muzeograf, satul Avdarma, UTA Găgăuzia, a menționat că, din istoria Basarabiei se știe că în anii 1902-1903 a fost secetă în regiune, dar nu s-au înregistrat decese din cauza distrofiei și a foametei. Și în 1933 a fost iarăși o secetă gravă, dar nimeni nu a murit din cauza foametei. Atunci, autoritățile române au deschis magazine, cantine pentru cele mai sărace segmente ale populației și au avut grijă ca oamenii să nu ezite să meargă acolo cu copii
„Lichidarea proprietății private asupra pământului, desființarea modului de viață stabilit și declanșarea secetei de doi ani au devenit motivele foametei în masă din 1946-1947 în regiune. Tragedia nu a ocolit nici localitatea Avdarma. Peste 800 de oameni au murit de foame în sat. S-a stabilit numele, vârsta și data decesului a 583 de persoane. Lucrările de căutare continuă”, a declarat muzeograful.
Potrivit ei, moartea în masă a oamenilor nu a oprit autoritățile sovietice. Carnea și produsele lactate au fost confiscate de la oameni sub forma unor impozite în natură, chiar și pe seama restanțelor pentru anii 1944-1945, ani de război. Reprezentanți speciali ai puterii de stat, împreună cu activiști locali, identificau locurile oamenilor în care erau depozitate alimentele, cerealele și au efectuat confiscarea completă a acestora.
„Au fost emise certificate de deces în care cauza decesului indicată este distrofia. Mulți au fost duși la morminte comune din cimitir fără ca să fie înregistrat faptul morții în sine. Din cauza foametei din 1946-1947, au murit circa 25-30% din locuitorii Găgăuziei moderne, care cuprinde trei orașe și 23 de sate”, a notat Olga Trandafilofa.
Vasile Șoimaru, deputat din Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate, este autorul proiectului de hotărâre, potrivit căruia, Ziua comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947 este marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie. El spune că a încercat în toate cele trei legislaturi din care a făcut parte să promoveze o asemenea inițiativa, însă nu a avut susținere. „Am fost în trei legislaturi și nu aveam cu cine vota. După 32 de ani au venit în Parlament copiii deputaților primului Parlament - care în anii 90 au încercat prima dată să adopte un astfel de document– și au votat acest proiect de hotărâre care ne permite să comemorăm victimele foametei organizate de comunism pe meleagurile noastre. Și dacă ați observat, deputații de stânga au părăsit Parlamentul pentru că ei nu vor să audă că foametea a fost organizată. Ei spun că a fost foamete pentru că a fost secetă – nu este adevărat. Au fost măturate podurile și oamenii au fost omorâți. Aceasta nu se iartă”, a declarat Vasile Șoimaru.
Potrivit lui, scopul urmărit cu zeci de ani în urmă a fost în primul rând – viitoarea colectivizare. „Să-i facă pe oameni cuminți, ascultători. Cei care sunt buni gospodari să se ducă să ridice Siberia, că era în buruieni toată – de la Ural până la Pacific, dar aici vor rămâne oamenii care vor fi ascultători. Mai ales dacă îi trecem prin foamete o să ne asculte mult și bine și o să putem și comunismul să-l construim. Uite că nu s-a întâmplat această „minune””, spune Vasile Șoimaru.
Deputatul spune că toamna trecută a mers pentru prima dată în satul Avdarma și fost surprins ce localitate frumoasă este, dar și că localnicii găgăuzi au fost primii care au comemorat victimele foametei organizate. De asemenea, a avut ocazia să vadă muzeul și complexul memorial. Parlamentarul a îndemnat cetățenii să meargă să viziteze acest sat pentru a urma un exemplu de comemorare a oamenilor care au murit fără a avea vreo vină.
„Moartea de foame este cea mai strașnică moarte. E strașnic să vezi cum moare omul într-o săptămână, în două săptămâni de foame. Se stinge și vede cum se duce în lumea cealaltă. Cine a inventat acest lucru? Nimeni nu s-a ocupat de asta. Eu cred că au fost oameni concreți care au elaborat acest proiect de înfometare a populației. Ucraina a fost prima”, a menționat Vasile Șoimaru.
Dezbaterea la tema „Foametea organizată din 1946-1947: victime, călăi, memorie”, este ediția a 10-a din ciclul „Impactul trecutului asupra proceselor de consolidare a încrederii și păcii”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.
Impactul trecutului
Vezi și:
- Anneli Ute Gabanyi: Moldova a fost mereu de o foarte mare importanță geostrategică pentru Rusia
- Igor Boțan: Cel mai mare pericol pentru Moldova provine din campaniile de dezinformare a populației
- Ion Valer Xenofontov: Ideile din Protocolul adițional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov sunt utilizate și astăzi
- Moldova de la Pactul Ribbentrop-Molotov la Independență. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Acțiunile sovieticilor în raport cu basarabenii, în 1940, nu pot fi numite „de eliberare”, ci „de ocupare”
- Istoricul Dumitru Lisnic: În Basarabia sovieticii și-au adus oamenii lor pentru funcțiile de administrare
- Anatol Petrencu: Sovieticii și-au impus modul de gândire și modul de viață în RSSM
- Profesor de istorie din Șerpeni: În 1944 satul a fost distrus complet. A rămas o singura casă întreagă
- Efectele Operațiunii Iași-Chișinău la 80 de ani distanță. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Acțiunile sovieticilor din 1940, în raport cu basarabenii, nu au fost „de eliberare”
- Anatol Țăranu: Anexarea Basarabiei din 28 iunie 1940 a fost o înțelegere dintre doi dictatori
- Ziua de 28 iunie 1940 între sărbătoare și catastrofă. Dezbatere IPN
- Andrei Curăraru: Prin deportări se dorea crearea unei societăți fără valori
- Lidia Pădureac: Statul sovietic a săvârșit crime împotriva umanității
- Alecu Reniță: Deportările trebuie să ne țină vigilenți și cât mai departe de Rusia - un monstru care se zbate
- Decapitarea și dezrădăcinarea neamului prin deportări. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Propaganda trebuie combătută prin inocularea cu gândirea critică
- Nicolae Mihai: În regimurile totalitare cetățeanul nu mai beneficiază de drepturi și libertăți
- Practici festive și inginerii identitare în regimurile (post)totalitare. Dezbatere IPN
- Virgiliu Bîrlădeanu: În Rusia avem un regim autoritar cu tendințe totalitariste
- Igor Boțan: Toate legislaturile din Moldova au fost proeuropene sau au avut perioade în care au promovat aderarea
- Extinderea UE după destrămarea URSS: cauze și efecte. Lecția Moldovei. Dezbatere IPN
- Andrei Curăraru: Ambiția Uniunii Europene este de a deveni un centru politic important
- Anatol Petrencu: Destrămarea Uniunii Sovietice a fost un triumf pentru țările anexate cu forța
- Cristian Manolachi: Trebuie să discernem în avalanșa de mesaje politice. Anul 2024 este un an electoral complicat
- Mitologii politice, în istorie și actualitate. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Mitologia politică în războiul din Ucraina a fost exploatată la maximum
- Virgiliu Bîrlădeanu: Regimurile autoritare sunt eficiente în a inocula propaganda
- Valentin Constantinov: Astăzi vorbim limba română datorită verticalității populației din Basarabia din 1812
- Igor Boțan: Limba literară și limba oficială este adusă la cel mai înalt nivel care ne unește pe toți
- Vasile Șoimaru: Suntem români pe ambele maluri ale Prutului
- Calea lungă a limbii române spre casă. Dezbatere IPN
- Declarații despre atacul terorist din Rusia: Teroarea naște doar teroare
- Igor Boțan: Autoritățile de la Chișinău trebuie să desfășoare o muncă de comunicare cu cetățenii din stânga Nistrului
- Războiul din 1992. Alexandru Cerbu: Ca în imaginile de la Bucea și la Tighina stăteau cadavrele pe stradă
- Victor Juc: Conflictul armat de la Nistru a fost generat premeditat
- 32 de ani ai unui război nefinalizat. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Pericolul repetării ororilor prin care a trecut societatea în regimul totalitar comunist nu a fost depășit
- Virgiliu Bîrlădeanu: Trebuie să ne detașăm de trecutul sovietic și să instaurăm o societate europeană
- Istoria, antidot internațional împotriva represiunilor politice. Dezbatere IPN
- Flori Bălănescu: În lipsa unui proces de tipul celui de la Nürnberg, nu putem vorbi de condamnarea comunismului
- Alexandru Postica: Victimele represiunilor politice primesc recompense mult prea mici în comparație cu teroarea prin care au trecut
- Rolul istoriei în formarea persoanei și modernizarea societății. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Nu poți proiecta un viitor dacă nu-ți cunoști trecutul
- Ana Bîtcă: Informând elevii despre represiunile politice, dorim să nu se mai repete greșelile din trecut
- Igor Boțan: Gulagul a fost soluția bolșevicilor pentru ținerea sub control a mișcării de protest a populației
- Ludmila Cojocaru: Sistemul sovietic a însemnat represiune, exterminare, înrobirea populației
- Lidia Pădureac: Gulag-ul a fost folosit pentru distrugerea verticalității oamenilor
- Fenomenul GULAG: geneză, manifestare, lecții. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Memorandumul de la Budapesta ar fi fost foarte important, dacă cei care l-au semnat l-ar fi considerat obligator
- Radu Burduja: Ucraina trebuie să tragă concluzii în urma semnării Memorandumului de la Budapesta
- Ion Negrei: Rusia nu mai are credibilitate pe plan internațional
- Falimentul Memorandumului de la Budapesta. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Ucraina este cheia soluționării finale a conflictului transnistrean
- Natalia Albu: Conflictele înghețate înseamnă și un nivel scăzut al calității vieții umane
- Octavian Țîcu: Moscova își dorește transnistrizarea Republicii Moldova
- Conflictele înghețate: geneză, pericole, soluționare. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Fenomenele prin care a trecut URSS până la al Doilea Război Mondial sunt caracteristice și pentru RASSM
- Virgiliu Bîrlădeanu: Mii de oameni au fost executați fiind doar bănuiți că ar fi o sursă posibilă de opoziție
- Represiunea stalinistă în RASSM și memoria victimelor regimului totalitar-comunist. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Pentru a înțelege mai bine cum a avut loc Unirea de la 1918 trebuie analizate circumstanțele în care s-a produs
- Alexandru Arseni: Guvernarea de la Chișinău și București trebuie să adopte recunoașterea Unirii din 1918
- Ion Varta: După prăbușirea Imperiului Rus, mișcarea națională românească a evoluat într-o mișcare de eliberare națională
- Marea Unire din 1918: lecții pentru trecut, prezent și viitor. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Atunci când vorbim despre prăbușirea Adunării Constituante, trebuie să avem în vedere și consecințele pentru Basarabia
- Nicolae Enciu: Societatea sovietică a fost constituită ca un antipod al societății occidentale
- Prăbușirea Adunării Constituante și a șansei de democratizare a Rusiei Sovietice. Efecte asupra țării și lumii. Dezbatere IPN
- Anatol Petrencu: În Rusia de azi, cu regret, democrația a încetat
- Igor Boțan: Este și obligația României să întreprindă toate eforturile ca Moldova să reușească integrarea în UE
- Alecu Reniță: Rusia reprezintă un pericol nu doar pentru țările ex-sovietice, ci pentru întreaga Europă
- Igor Șarov: Se duce o luptă continuă pentru obținerea dezideratului de integrare europeană
- Arborele genealogic european al Moldovei. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Războiul Rece s-a terminat pentru că toată lumea a înțeles cine este, de fapt, puterea sovietică
- Ion Valer Xenofontov: Lecția Războiului Rece - „să învingi cu modestie și să pierzi cu onoare
- Anneli Ute Gabanyi: URSS voia să impună oamenilor același sistem de gândire
- Lecțiile Războiului Rece. Dezbateri IPN
- Vitalie Stoian: Tratatul de la Varșovia a intervenit mereu în interiorul său, nu în exterior
- Anatol Țăranu: Tratatul de la Varșovia a fost nimic altceva decât un „polițist colectiv”
- Igor Boțan: Tratatul de la Varșovia a fost o replică la replică
- Tratatul de la Varșovia: istorie fără propagandă. Dezbatere IPN
- Radu Burduja: NATO a fost și rămâne o alianță de succes
- Igor Boțan: Uniunea Sovietică devenise un stat totalitar și își dorea să cucerească toată lumea
- Victor Juc: Extinderea NATO are loc la solicitarea statelor care se cred vulnerabile
- NATO: istorie fără propagandă. Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Retorica rușilor privind folosirea armei nucleare denotă că lucrurile le merg prost
- Pavel Moraru: Semnarea Pactului Molotov- Ribbentrop a condus la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial
- Mihai Țurcanu: Rusia vrea să schimbe prin forță ordinea internațională
- Adevăr și minciună despre începutul Celui de-al Doilea Război Mondial. Dezbatere IPN
- Virgiliu Pâslariuc: Modelul european de dezvoltare este o garanție de securitate și prosperitate
- Prețul și efectele Independenței. Studiu comparativ (1877 vs. 1991. Dezbatere IPN
- Ion Varta: Factorul rusesc a fost de fiecare dată fatidic pentru interesul nostru național
- Igor Boțan: Rolul intelectualității în obținerea Independenței a fost unul prolific
- Ion Negrei: Puciul din octombrie 1917 nu a avut susținere din partea populației din Basarabia
- Igor Boțan: A treia etapă de destrămare a Uniunii Sovietice o trăim astăzi
- Marin Gherman: Comunismul a fost o catastrofă pentru secolul trecut
- URSS: născută și distrusă de puciuri. Dezbatere IPN
- Stalinizarea și destalinizarea societății moldovenești. Dezbatere IPN
- Ludmila Cojocaru: Păstrarea memoriei privind crimele stalinismului necesită efort din partea statului și a societății
- Igor Boțan: După moartea lui Stalin, stalinizarea este doar un fel de fantomă
- Florin Abraham: Memoria istorică nu poate fi construită fără sprijinul statului
- Igor Boțan: Elitele staliniste se devorează ele însele - trăsătura esențială a stalinismului
- Octavian Țîcu: Stalinizarea - inocularea unui șir de trăsături specifice Uniunii Sovietice
- Stalinizarea și destalinizarea în context european. Dezbatere IPN
- Florin-Răzvan Mihai: Putinismul reprezintă o mare amenințare
- Ion Manole: Pasivitatea comunității internaționale fața de crimele comunismului a dat „roadele” războiului din Ucraina
- Barajul de la Kahovka: De ce sunt neputincioase legile și obiceiurile războiului? Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Deținerea armei nucleare determină Rusia să ignore normele dreptului internațional
- Anatol Petrencu: Unele popoare luptă fără niciun fel de scrupule
- Igor Boțan: Cei care au participat la deportarea oamenilor din Basarabia erau îndoctrinați ideologic
- Viorica Olaru: Puterea de la Kremlin este una de natură KGB-istă
- Deportările staliniste: ecou din trecut, pentru prezent și viitor. Dezbatere IPN
- Alexandru Postica: Problema deportărilor trebuie tratată într-un context mai larg
- Mihail Druță: Este justificat ca pe 9 mai să se consemneze Ziua Europei
- Anatol Țăranu: Republica Moldova nu poate deveni stat european păstrând simbolistica sovietică
- Igor Boțan: este o mare greșeală să dezvăluim evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial ce sunt convenabile doar unei anumite părți
- Ziua Victoriei: între reconciliere, antagonizare și destabilizare? Dezbatere IPN
- Igor Boțan: Conștientizarea foametei organizate este importantă pentru tragerea învățămintelor
- Muzeografa satului Avdarma: 800 de oameni au murit de foamete în sat în anii 1946-1947
- Foametea din 1946-1947. Vasile Șoimaru: Au fost măturate podurile și oamenii au fost omorâți
- Lidia Pădureac: În timp ce RSS Moldovenească murea de foame, Uniunea Sovietică exporta cereale
- Igor Boțan: Fascismul, în versiunea sa mai soft, și bolșevismul sunt erezii ale socialismului
- Virgiliu Bîrlădeanu: Societatea trebuie să fie atentă pentru a nu permite deraieri autoritar-totalitare
- Alexandru Cosmescu: Fascismul, stalinismul și nazismul și-au creat dușmani externi pentru a-și atinge scopurile
- Ce au în comun fascismul, nazismul și stalinismul? Dezbatere IPN
- Alecu Reniță, despre pogromul din Chișinău: Vărsarea de sânge putea fi oprită în prima zi, dar autoritățile nu au acționat
- Pogromul din 1903: călăi, victime și lecții”, dezbatere IPN
- Andrei Cușco: Nu moldovenii au fost forța motrice în organizarea pogromului de la Chișinău, ci funcționarii imperiali
- Igor Boțan: Pogromul de la Chișinău, o răbufnire a antisemitismului imperiului rus
- Igor Boțan: Alternativa lumii ruse pentru Moldova este aderarea la UE
- Ion Negrei: Moldova trebuie să se conecteze definitiv la spațiul european - care sunt modalitățile
- Anatol Țăranu: Există afinități între politica războinică a Imperiului Rus și regimul Putin de astăzi
- Soarta periferiilor imperiilor. Quo vadis, Moldova? Dezbatere IPN
- Mihai Țurcanu: „Sindromul Stokholm” le-a înlocuit multor compatrioți sentimentul identității naționale
- Igor Boțan: Drama lui Putin este că nu are nici ideologie, nici forță economică și nici armată
- Maria Pilchin: Putin își învață poporul să moară pentru că nu a fost în stare să-l învețe să trăiască
- Ce am sărbătorit și de ce am sărbătorit pe 23 februarie? Dezbatere IPN