FMI a deblocat 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova

Fondul Monetar Internațional a dat miercuri undă verde pentru deblocarea a 27 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, salutând progresele realizate de autoritățile de la Chișinău în domeniul guvernanței fiscale și anticorupție. Această sumă face parte dintr-un pachet mai amplu de 800 de milioane de dolari pe care Republica Moldova îl poate accesa pe parcursul a 40 de luni dacă îndeplinește anumite jaloane prevăzute în acordul cu FMI, transmite IPN.

Agerpres.ro scrie că prin includerea fondurilor care au fost eliberate miercuri sprijinul total pe care Republica Moldova l-a primit până acum de la FMI se ridică la 242 de milioane de dolari. Presiunile asupra finanțelor publice ale Republicii Moldova s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina, conducând la un val de refugiați și la efecte secundare precum explozia prețului gazelor naturale și alimentelor.

Potrivit FMI, efectele războiului din Ucraina continuă să afecteze perspectivele Republicii Moldova. Economia este așteptată să stagneze pe termen mediu, iar inflația va rămâne ridicată din cauza creșterii prețurilor la alimente și energie.

„Autoritățile au finalizat cu succes angajamentele cu privire la guvernanța fiscală, supravegherea sectorului financiar și întărirea legislației în domeniul anti-corupției”, a declarat directorul general adjunct al FMI, Kenji Okamura.

FMI recomandă autorităților de la Chișinău să mențină un mix de politici adecvat, având în vedere presiunile inflaționiste, constrângerile bugetare și riscurile la adresa scenariului de bază. În plus, este nevoie de eforturi concentrate pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor și să avanseze reformele în domeniul energiei și întreprinderilor de stat. O altă recomandare vizează protejarea independenței Băncii Naționale a Moldovei și, de aceea adoptarea, până la finele lunii octombrie, a legislației care să consolideze autonomia instituțională a BNM este vitală.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.