Fiodor Ghelci: Moldovenii nu sunt apărați de autoritățile statului

Președintele asociației obștești „Moldova mea”, Fiodor Ghelici, consideră că cetățenii moldoveni nu sunt apărați în niciun fel de autoritățile statului, nici chiar de președinte. Activistul a făcut declarațiile în contextul relatării cazului unei femei, cetățeană a Republicii Moldova, care și-a născut fiul în Sevastopol, Crimeea, și nu îi poate face acte în Republica Moldova.

Într-o conferință de presă la presă la IPN, Fiodor Ghelici a menționat că femeia a născut copilul în iunie anul curent. La maternitatea din Sevastopol a primit un document în baza căruia i-a fost emis certificat de naștere de către autoritățile ruse, iar în baza acestora, la Ambasada Republicii Moldova în Rusia i s-a dat un pașaport temporar, valabil până pe 7 noiembrie. Ajunsă cu copilul în Moldova, femeia a mers la Agenția Servicii Publice să-i facă pașaport și certificat de naștere. Dar documentele prezentate nu i-au fost acceptate, pe motiv că micuțul s-a născut într-o republică nerecunoscută. Fiodor Ghelici se întreabă ce face președintele Igor Dodon și spune că îi va trimite o scrisoare, pentru că șeful statului ar trebui să ofere protecție cetățenilor țării.

Eugenia Rupa, femeia care s-a pomenit în această situație, mai are un copil în Sevastopol, în vârstă de doi ani, la care nu poate merge pentru că nu are acte pentru copilul mai mic.  Femeia a povestit că a mers la Agenția Servicii Publice din Nisporeni cu intenția de a-i face copilului certificat de naștere moldovenesc și, respectiv, pașaport. Dar acolo i s-ar fi spus că, atât timp cât Crimeea nu este recunoscută ca parte a Rusiei la nivel internațional, certificatul de naștere eliberat de autoritățile ruse nu poate fi acceptat. Eugenia Rupa mai spune angajații de la ASP i-au sugerat să-și dea copilul la orfelinat.

Nicolae Parcevschi, psiholog, a menționat, în aceeași conferință de presă, că prin aceste acțiuni se încalcă drepturile omului și se admite un nonsens diplomatic. Acest caz va fi raportat organismelor internaționale de apărare a drepturilor omului și copilului, celor naționale, dar și președintelui Igor Dodon, „pentru ca el să ia o poziție clară în relația diplomatică cu Ucraina, Rusia și față de Crimeea”.

Participanții la conferință declară că se vor adresa la Procuratură, dar și la Parlament pentru a primi explicații privind situația în care s-a pomenit femeia.

  • Fiodor Ghelici despre cazul femeii
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.