Filat despre Aeroport: Șor a fost o interfață, beneficiarul a fost Plahotniuc

Fostul premier Vlad Filat susține că, ideea concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost una necesară și nu a avut drept scop ceea ce s-a întâmplat în realitate, iar problema a fost și rămâne a fi cine și în ce condiții a concesionat Aeroportul. Potrivit fostului premier, Ilan Șor a fost o interfață în cazul dat, iar beneficiarul de la început a fost Vlad Plahotniuc la Aeroport, transmite IPN.

„S-a făcut referință des la hotărârea aprobată de Guvernul condus de mine. Hotărârea respectivă a oferit doar cadrul general ce vizează concesionarea. Ulterior, s-a organizat acel concurs. Faptul că „beneficiar” este „Magadanskii” sau nu știu care, iarăși, din punctul meu de vedere, a fost pur și simplu o sfidare. Eu nu am știu de acest lucru. Înțelegerea mea era că vine un investitor serios”, a declarat Vlad Fila în a doua parte a unui interviu, difuzată pe 15 iulie de postul TV8.

Ex-prim-ministrul a mai spus că „Aeroportul nu avea cum să fie promis lui Șor”, precum și că „aici cadouri chiar Plahotniuc nu face”.

Potrivit fostului premier, „când se vorbea despre necesitatea de concesionare în general, se pornea de la faptul că era nevoie de investiții de peste două sute de milioane de euro, bani pe care statul nu-i deținea. Lucrul acesta era discutat în 2013, privindu-se în perspectivă, fiind nevoie de un aeroport care să facă față și creșterii numărului de pasageri, având în vedere liberalizarea regimului de vize, inclusiv”.

Vlad Filat a menționat că Aeroportul era un activ sănătos și dacă la aeroport ar fi existat un plan de afaceri cu profitabilitate pentru viitor. „Considerați că noi atunci, când a fost aprobat cadrul de concesionare, nu am avut în cap, că contractul îl va scrie Iaralov (apropiat al ex-liderului PDM Vlad Plahotniuc – n.r.) din partea Guvernului și taxa de 9 euro va rămâne să fie plătită în continuare către cel care urma să investească?”, declară Vlad Filat.

În altă ordine de idei, Vlad Filat a spus că și în discursul din 15 octombrie 2015 din Parlament, ziua în care a fost arestat, a făcut o referire și la Aeroport. „Și în cazul Aeroportului, ca și cu BEM-ul, am fost hrăniți cu promisiuni că este o fază incipientă, intră o companie, după care o să vină un investitor foarte mare din Europa”, a mai spus ex-premierul.

În 2013, SRL „Avia Invest”, companie din Federația Rusă, a luat în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău, pe un termen de 49 de ani, iar președinte al Consiliului de Administrație al Avia Invest a devenit Ilan Șor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.