Fiecare al patrulea cetățean crede că COVID-19 nu există, BOP

Deși Republica Moldova se află deja de aproape zece în luni în pandemia COVID-19, procentul celor care consideră că este probabilitate mică că se vor infecta rămâne foarte înalt. O problemă majoră cu care se confruntă autoritățile în gestionarea pandemiei este vulnerabilitatea cetățenilor față de tot felul de informații false cu privire la noul coronavirus, care bântuie în spațiul mediatic. Datele Barometrului de Opinie Publică arată că fiecare al patrulea respondent crede că COVID-19 nu există și este un mit.

Într-o conferință de presă la IPN, Vasile Cantarji, sociolog „CBS-Research”, a menționat că procentul celor care nu cred în COVID-19 este concentrat în mediul rural. 31% din respondenții de la sate consideră astfel. 47% este ponderea celor cu un nivel scăzut de studii.

„Or aflându-ne deja în a zecea lună de pandemie în Republica Moldova, am încercat să vedem și experiența personală a respondenților. În acest moment, 3% din respondenți dispun personal de experiență de luptă cu COVID-19, fiindu-le confirmat statutul pozitiv. Alții4,1% au asemenea experiență în gospodărie, în familie”, a menționat Vasile Cantarji.

O treime din intervievați cunosc personal pe cineva care a fost testat pozitiv la COVID-19. Și în acest caz se creează o corelație inversă cu indicatorii privind mitul și probabilitatea de a se infecta. Or, persoanele care dispun de o asemenea experiență tind deja să nu mai creadă că noul coronavirus nu există.

Întrebați cât cred că va mai dura pandemia, 40% din respondenți au menționat că nu și-au pus o astfel de întrebare. În rest, lumea începe a se împăca cu ideea că această criza va mai dura: 32,5% – va dura mai mult de un an, 13,7% – va dura încă un an, 9,6% – va dura încă jumătate de an, 3,5% – va dura încă 2-3 luni, 1,5% – va dura încă o lună și 0,9% – criza a luat sfârșit.

Întrebați cum apreciază modul în care autoritățile au gestionat lucrurile în legătură cu pandemia COVID-19, cei mai mulți – 30,8% – au răspuns „nici..nici”. 23,6% consideră că au gestionat „rău”, 21,3% – „foarte rău”, iar alți 14,5% – „bine”. 8,1% din intervievații au declarat că nu pot răspunde, iar doar 1,6% au declarat că autoritățile au gestionat „foarte bine”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.