Femei poloneze și românce care au schimbat lumea, prezentate într-o expoziție la Chișinău

Femei poloneze și românce mai puțin cunoscute publicului larg, dar care au avut curajul să schimbe țara de origine, Europa și lumea au fost astăzi prezentate într-o expoziție în aer liber, vernisată la Muzeul de Istorie din Chișinău, transmite IPN.

„Printre protagonistele expoziției se află luptătoare pentru independență sau drepturile femeilor, pioniere în domeniul sportului, științei sau artei. Este povestea fascinantă a 34 de poloneze și românce.”, a declarat Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone la Chișinău.

Diplomatul polonez a precizat că expoziția a fost organizată de Institutul Polonez din București cu ocazia Centenarului redobândirii independenței Poloniei și al Marii Uniri. „Expoziția se înscrie în contextul sărbătoririi Anului Drepturilor Femeii, proclamat de parlamentul polonez cu ocazia împlinii a 100 de ani de când femeile poloneze au obținut drept de vot”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a declarat că în această expoziție este vorba de rolul important pe care femeile le-au avut de-a lungul timpului în crearea unor societăți democratice. „În această expoziție sunt nume importante care au marcat istoria recentă a României, femei care au demonstrat că nu există bariere, ci poate doar niște bariere mentale pe care, cu imaginație și dăruire, le putem depăși”, a spus Daniel Ioniță.

Mariana Vasilache-Curoșu, directorul adjunct al Muzeului de Istorie Chișinău, gazda expoziției, a menționat că expoziția va fi accesibilă publicului până pe 30 noiembrie. „Nu este primul proiect comun cu cei de la Institutul polonez din București. Avem o relație foarte bună, de peste 15 ani, și ne bucurăm de toate proiectele pe care le putem face împreună”, a spus Mariana Vasilache-Curoșu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.