Federica Mogherini: Sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor

„Uniunea Europeană este gata să crească sprijinul financiar și suportul pe partea de consultare pentru a sprijini agenda ambițioasă de reforme a Guvernului”, susține reprezentantul UE pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini. Oficialul și-a exprimat speranța cu privire la posibilitatea de a elibera în curând prima tranșă de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova. „Toate acestea sunt un semnal clar al aprecierii UE față de reformele pe care le-au făcut deja autoritățile de la Chișinău, precum și al așteptărilor privind pașii următori”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, 30 septembrie, la Buxelles după cea de-a cincea reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova-UE, transmite IPN.

Federica Mogherini a menționat că s-a discutat despre reformele importante lansate în scopul consolidării democrației și a statului de drept. „În aceste trei luni, ați pornit pe această cale cu multă hotărâre în beneficiul cetățenilor dumneavoastră. E o cale esențială și pentru parteneriatul nostru, astfel încât să avem cu toții cât mai mult de câștigat pe urma acestui Acord de Asociere, în beneficiul cetățenilor din Moldova și din UE”, a spus vicepreședinta Comisiei Europene.

În opinia sa, este important ca Republica Moldova să obțină rezultate și să respecte angajamentele pe care și le-a asumat. „Trebuie să ne asigurăm că parteneriatul nostru evoluează în timp – este un alt element important. De aceea astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să evolueze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. Ca și în trecut, sprijinul nostru va rămâne condiționat de progresul reformelor, însă la fel ca în trecut vă vom sprijini și că com fi alături și cu sfaturi, poate chiar mai mult ca în trecut”, a mai spus Federica Mogherini.

Oficialul a declarat că în iunie, liderii europeni au acordat Comisiei sarcina să se concentreze pe un set de măsuri care să sprijine Moldova pe baza implementării susținute a Acordului de Asociere și a DCFTA. „Am reluat plățile pentru sprijinul bugetar în luna iunie a acestui an. La fel, am semnat acordul de finanțare cu Guvernul pentru a realiza programe privind dezvoltarea durabilă și statul de drept”, a notat Federica Mogherini.

În altă ordine de idei, oficialul a menționat că alegerile locale din 20 octombrie reprezintă un test important în privința respectării standardelor internaționale.

„Întrevederea îndelungată și prietenoasă mi-a oferit ocazia să-i confirm doamnei prim-ministru și delegației moldovene că UE continuă să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Modlovei, cu un statut special pentru Transnistria, în frontierele recunsocute internațional, ale Moldovei. Negocierile în format 5+2 au înregistrat niște progrese, care trebuie să continue, mai ales în cadrul rundei care va avea loc în Slovacia săptămâna viitoare”, a mai spus Federica Mogherini.

În aceeași conferință de presă, premierul Maia Sandu a declarat că astăzi au fost discutate lucrurile pe care Guvernul a reușit să le facă în primele o sută de zile. „Am făcut asătzi aici un agajament în numele tuturor instituțiilor Guvernului, în numele tuturor instituțiilor care sunt responsabile de implementarea Acordului de Asociere, ca aceste acțiuni să fie implementate”, a menționat Maia Sandu.

Șefa cabinetului de miniștri a spus că Republica Moldova are nevoie de asistența financiară din partea UE. „Este îmbucurătoare reconfirmarea acestei noutăți că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an. Evident, în situația în care noi reușim să îndeplinim toate condițiile și aceasta este intenția noastră – să îndeplinim toate angajamentele”, a mai spus Maia Sandu.

Potrivit oficialilor, discuțiile urmează să continue în cadrul vizitei pe care Federica Mogherini o va efectua în Republica Moldova peste câteva zile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.