Federica Mogherini: La o eventuală eșuare a reformei justiției trebuie să reacționeze cetățenii

Dacă reforma justiției nu merge, cei mai îngrijorați trebuie să fie cetățenii. Anume ei trebuie să reacționeze, nu UE, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, într-o conferință de presă la Chișinău, fiind întrebată dacă reforma justiției face subiectul condiționalității sprijinului financiar al UE, transmite IPN.

Federica Mogherini a remarcat că sprijinul financiar al UE este condiționat. Dar nu este  vorba despre impunerea unei agende, „ci sprijinirea determinării necesare pe interior  pentru a implementa o agendă care este stabilită de autoritățile suverane ale țării”.

Potrivit oficialului, un sistem judecătoresc responsabil este cheia pentru democratizare. „Credem că urmărirea de către justiție a tuturor celor implicați în frauda bancară în 2014 este esențială în acest sens, dar totodată este esențial de a restabili încrederea în instituții”, a mai spus Federica Mogherini.

La acest subiect, premierul Maia Sandu a declarat că Guvernul este în mod sincer interesant să realizeze reforma justiției. „Avem o rezistență în sistem, dar atât timp cât există voință politică serioasă pentru a implementa această reformă și Guvernul este sprijinit de cetățeni în această intenție de am reforma justiția, acesta rezistență nu are cum să dureze”, a declarat Maia Sandu.

Federica Mogherini se află astăzi, 3 octombrie la Chișinău, pentru prima dată în ultimii cinci ani.

  • Federica Mogherini despre reforma justitiei
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.