„Fără Tabu” – joc educativ despre prevenirea violenței

„Fără Tabu” este un joc educativ și interactiv dezvoltat de UNFPA Moldova pentru adolescenții și tinerii cu vârsta de peste 15 ani. Acesta cuprinde seturi de întrebări, sub formă de quizz, despre violență, sănătatea sexuală și reproductivă, sănătatea mintală, alimentația sănătoasă, încurajând tinerii să ia decizii responsabile și informate. Jocul ajută tinerii să-și îmbunătățească abilitățile analitice, de comunicare și lucru în echipă, transmite IPN.

Jocul a fost tipărit în număr de 275 de exemplare, în limbile română și rusă, urmând să fie distribuit în Rețeaua Centrelor de tineret, Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (Youth Klinic), Rețeaua Y-PEER Moldova. Totodată, jocul este disponibil și în format online – http://faratabu.joc.md/ – pentru ca adolescenții și tinerii să îl poată accesa de fiecare dată când își doresc acest lucru.

Ludmila Sîrbu, analistă de programe tineret la UNFPA Moldova, a declarat că jocul „Fără Tabu” vine să acopere golul informațional din domeniul sănătății sexuale și reproductive a adolescenților, având la bază surse veridice de informare, în condițiile în care educația formală despre acest subiect este încă sporadică.

Astăzi, în școlile din țară, adolescenții și tinerii învață în cadrul disciplinelor obligatorii doar anumite elemente despre construirea relațiilor sigure de prietenie și dragoste, sănătatea mintală, prevenirea hărțuirii și a violenței sexuale, prevenirea sarcinii în adolescență și a infecțiilor cu transmitere sexuală, pubertatea și sănătatea reproductivă etc. Și doar 10% din elevi studiază anual informație detaliată în cadrul cursului opțional „Educație pentru sănătate”.

„Fără acces la educație sistematică, complexă și de lungă durată în școli și familii, adolescenții și tinerii se confruntă cu probleme legate de sănătatea psiho-emoțională, bullying și violență, nivel sporit de infecții cu transmitere sexuală și HIV/SIDA, sarcini la o vârstă fragedă. Iată de ce este nevoie să diversificăm continuu sursele de informare și educație veridice, care să completeze educația din școli și familii și să ofere o alternativă internetului, unde tinerii accesează informație pe care nu o pot delimita ca fiind corectă sau nu”, a spus Ludmila Sîrbu, citată într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova.

Jocul „Fără Tabu” a fost elaborat cu susținerea Fondului ONU pentru Populație (UNFPA). Formatul și designul au fost elaborate de Erudit Studio SRL. Conținutul a fost dezvoltat de adolescenți și tineri și validat de experți naționali și internaționali în domeniile sănătate și educație.

Conform datelor oficiale, în Republica Moldova tinerii de vârsta 15-24 ani constituie circa 10% din populația totală a țării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.