Fadei Nagacevschi: Procedura de demitere a procurorului este constituțională

Consilierul președintelui Parlamentului, Fadei Nagacevschi, susține că procedura inițiată de legislativ privind demiterea lui Eduard Harunjen din fruntea Procuraturii Generale nu constituie un pas anticonstituțional și nici nu este un precedent periculos așa cum se încearcă să se inoculeze în societate. Potrivit lui, aceasta este o formulă sistemică de înlăturare a lui din funcția de procuror general, transmite IPN.

„Parlamentul nici nu a ajuns să folosească formule din afara sistemului, formule exclusive. Aceasta este o formulă normală și rezonabilă”, a menționat consultantul la emisiunea „Glavnîi vopros” de la postul NTV Moldova. Fadei Nagacevschi spune că la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor este demis procurorul atunci când se merge pe procedura simplă, obișnuită de demitere. Însă, există și o altă procedură – când președintele țării constată faptul că, în momentul când a fost numit în funcție, nu au fost respectate procedurile de numire.

Comentatorul politic Victor Ciobanu consideră că situația actuală este rușinoasă pentru Eduard Harunjen. În opinia lui, atunci când întreaga societate cere demisia lui, trebuie să aibă curaj să plece din funcție. Victor Ciobanu consideră că majoritatea parlamentară nu a conștientizat pe deplin importanța propriei declarații privind capturarea statului. „În situații excepționale și toate instituțiile statului se află în afara limitelor legii. De aceea, se formează un fel de tribunal din care fac parte mai mulți procurori și judecători care au competențe stricte după timp și funcții, și se ocupă exclusiv cu scoaterea instituțiilor din capturare”, spune Victor Ciobanu.

Potrivit lui, acest tribunal ar fi trebuit creat care ar fi trebuit să intenteze un dosar pe numele lui Eduard Harunjen ca figură-cheie care a participat în capturarea statului.

Politologul Ernest Vardanean susține că Procuratura în Republica Moldova joacă un rol cheie. Iar acum, instituția este „ultimul bastion” al fostei puteri care încă reține valul de cauze penale, deconspirări. „Eu sunt sigur că Euduard Harunjen regretă că nu este lăsat să plece. Acest lucru nu-l justifică, dar caracterizează sistemul pe care l-a format Vladimir Plahotniuc”, spune politologul.

Ieri, instituția Prezidențială a anunțat că va emite decretul de încetare a mandatului procurorului general până la sfârșitul săptămânii curente, imediat ce vor fi întrunite toate condițiile legale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.