Fabrika: Complicele lui Proca spune că Usatîi a comandat asasinarea lui Gorbunțov

După interviul filmat în Penitenciarul Jilava din România, în care interlopul Vitalie Proca recunoaște că el a apăsat pe trăgaci, dar că Vlad Plahotniuc ar fi comandat asasinarea bancherului Gherman Gorbunţov, un alt figurant al schemei organizării tentativei de omor, Valeriu Halupa, spune că Renato Usatîi este adevăratul comanditar, transmite IPN.

Într-o intervenţie prin Skype în emisiunea Fabrika, de la Publika TV, Valeriu Halupa, care afirmă se află acum acasă, în Republica Moldova, a spus că a fost primul care a mers la Procuratură și a dat declarații pe acest caz, după ce a aflat de la televizor în a fost implicat. Halupa spune că rolul său a fost să verifice adresele din Londra, unde stătea bancherul.  

„M-a sunat Ion Druţă, ne-am întâlnit. El era împreună cu Oleg Timoşenko şi mi-a propus să plec până în Anglia să verific o adresă, dacă trăieşte acolo omul care le este dator cu mulţi bani. Nu ştiam despre cine merge vorba. Pentru că aveam paşaport român, am acceptat. Am zburat la adresa dată, acolo nu locuia nimeni. Nu era personajul de pe poza care mi-au dat-o. Le-am sunat, le-am spus şi m-am întors acasă. Peste o lună iarăşi m-a sunat Ion Druţă şi mi-a spus că, deoarece deja sunt implicat, mi-a spus să mai merg la două adrese: la oficiu şi la locul de trai. Mi-au plătit drumul şi am plecat. Acolo la oficiu şi acasă persoana era prezentă”, a relatat Halupa.

La Londra, spune el, l-a însoțit pe Proca pe adresele pe care le-a verificat. „Druţă m-a sunat şi mi-a spus că va veni un băiat care o să mă sune. În câteva zile, m-a sunat Vitalie Proca şi m-am întâlnit cu el. El căuta apartament unde să se cazeze. M-a întrebat unde e adresa. I-am arătat hârtia şi mi-a spus să merg cu el pentru că se orientează foarte greu. Am mers împreună la oficiu şi acasă la Gherman Gorbunţov. Cu asta şi s-a terminat. Eu am zburat acasă”, a povestit Valeriu Halupa.

Acesta afirmă că a mers la Procuratură când a aflat de la TV despre tentativa de omor: „Ion Druţă era organizatorul schemei asasinatului, Proca era executorul. Când am aflat această informaţie, când s-a întâmplat cazul acesta, am văzut la televizor, au arătat faţa lui Proca, am înţeles ce s-a întâmplat. Mi-am dat seama că am fost implicat într-o schemă mai gravă decât mi-am imaginat”. A doua zi după ce a făcut declarații, Halupa spune că a fost sunat de Druță. „Am spus totul aşa cum este. A doua zi m-a sunat Ion Druţă şi m-a întrebat de ce am fost la Procuratură. Din cuvintele lui: m-a sunat Usatîi, oamenii care au comandat toată asta, că sunt oameni puternici care au valoare foarte mare şi mi-a spus să nu-mi fac griji”, a povestit Valeriu Halupa.

Într-un interviu pentru Jurnal TV, pus pe post pe 2 noiembrie, interlopul Vitalie Proca, condamnat la închisoare în România, spune că în 2012 a tras în omul de afaceri Gherman Gorbunțov la comanda lui Vlad Plahotniuc: „Comanda e a lui Plahotniuc. Nu știu cum îl vede restul lumii, dar eu îl consider un criminal în serie și știu de ce vorbesc așa. M-a prins într-un moment în care am stat mai prost cu banii. Nu am putut să întorc o sumă de bani împrumutată și mi s-a propus să fac acest lucru”.

Câteva zile mai devreme, pe 31 octombrie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PC COCS) a organizat o conferință de presă în care a prezentat schema organizării tentativei de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunțov. Potrivit PCCOCS, omorul lui Gorbunțov a fost comandat de liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, iar executorul, Vitalie Proca, ar fi trebuit ulterior, contra unei sume, să numească un alt comanditar – pe Vlad Plahotniuc. Potrivit oamenilor legii, în legătură cu acest caz a fost solicitată extrădarea lui Usatîi din Rusia, iar în septembrie anul acesta autoritățile ruse au refuzat să o facă, pe motiv că Usatîi este și cetățean rus. Acesta totuși rămâne în urmărire internațională. Procurorii au mai spus că rușii blochează audierea lui Vitalie Proca, deținut într-un penitenciar din România.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.