Expoziție la BNRM: Republica Moldova – România. 30 de ani de relații diplomatice

„Treizeci de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Moldova reprezintă puțin la scară istoriei, însă la nivel personal înseamnă enorm. Este vârsta unei generații. Este o generație care a crescut, care s-a dezvoltat, care a sperat, care a scris, care a gândit, care a simțit, sperăm noi, românește și european”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, la inaugurarea unei expoziții de carte și documente dedicate celor 30 de ani de relații diplomatice dintre România și Republica Moldova. Expoziția a fost vernisată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în ajunul Zilei Naționale a României, care este marcată 1 decembrie, transmite IPN.

„Relațiile dintre România și Republica Moldova au transcens vremurilor istorice, pentru că se bazează, în primul rând, pe un filon identitar comun, dat de comuniunea de limbă, de istorie, de cultură și de tradiții. Se bazează pe un parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. Este substanțiat, mai ales în ultimii ani, de numeroasele proiecte de natură socială, susținute financiar de contribuabilul roman pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Între România și Republica Moldova există relații de parteneriat economic solid, România este principalul partener comercial al Republicii Moldova”, a subliniat diplomatul roman.

Potrivit ambasadorului român, „în urma votului democratic și liber exprimat de cetățenii Republicii Moldova la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, dar și la alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, în momentul de față speranțele sunt încărcate de optimism și încredere  într-un viitor mai bun pentru noi toți”. Au fost reluate contactele la cel mai înalt nivel între președinții României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu. Doar în ultimul an, cei doi președinți s-au întâlnit de patru ori, iar ultima vizită oficială a fost cea a Maiei Sandu la București, în data de 23 noiembrie. Cu acest prilej, au fost semnate documente care vor ghida de acum încolo cooperarea bilaterală pe multiple planuri – a fost semnată o Foaie de parcurs, a fost semnat un acord privind recunoașterea reciprocă a diplomelor universitare și s-a stabilit întărirea cooperării pe platforma guvernamentală, a punctat Daniel Ioniță.

Directorul general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova Elena Pintilei, a subliniat că România a ajutat foarte mult Republica Moldova în reorganizarea și formarea colecțiilor naționale de carte. „Donațiile de carte care au venit din partea României au fost substanțiale. Din 1992 și până în 2001, BNRM a recepționat și a distribuit bibliotecilor publice din Republica Moldova peste 1 milion 600 de mii de cărți în limba română, care au fost donate de Guvernul României, de diferite instituții și din partea unor cetățeni români. Aceste cărți au fost primele resurse informaționale pentru elevii noștri din școli, liceenii noștri, pentru studenții din cadrul instituțiilor superioare de învățământ”, a menționat Elena Pintilei. 

Ministrul culturii, Sergiu Prodan, a ținut să sublinieze că relațiile diplomatice dintre Republica Moldova și România nu se rezumă doar la 30 de ani. „Avem o istorie, o relație diplomatică mai degrabă de 150 de ani, și avem multe de învățat din această istorie a diplomației românești”, a menționat oficialul.

Iar Veaceslav Dobândă, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a subliniat că „cea mai apropiată și cea mai deosebită relație” pe care o are Republica Moldova este cea cu România.  

Expoziția „Republica Moldova – România: 30 de ani de relații diplomatice” cuprinde peste 200 de documente, letopisețe, cărți vechi și rare  privind folclorul, tradițiile și obiceiurile poporului roman, documente ce reflectă politica externă și cooperarea bilaterală, experiența României în procesul de integrare europeană, parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Tot în cadrul evenimentului, a fost inaugurată și expoziția „Istoria costumului diplomatic românesc”. Cele două expoziții vor fi deschise publicului la Biblioteca Națională a Republicii Moldova până la sfârșitul lunii decembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.