Expoziție de cărți cu forzațuri marmorate, inaugurată la Biblioteca Națională

O expoziție dedicată cărților cu forzațuri marmorate –  „Când valurile prind culoare” a fost inaugurată la Biblioteca Națională. Este prima expoziție dedicată forzațurilor de epocă, realizate într-o tehnică specială, veche de 2000 de ani – tehnica marmorării, transmite IPN.

Forzațul este foaia care leagă blocul de carte cu coperta. Forzațul îndeplinește o funcție de protecție și una decorativă, ascunzând locul atașamentului copertei la blocul de carte. În vitrinele expoziției pot fi observate diferite modele de forzațuri marmorate: scoică franceză, pană de păun, buclă, marmoră turcească, forzațuri brocarte. Există, de asemenea forzațuri monocrome satinate.

Pentru expoziție au fost alese cărți din secolele 18-20, tipărite în Franța, Germania, Italia, România, Rusia.

Arta marmorării hârtiei își are originea în urmă cu aproximativ două mii de ani în China.  A devenit populară în secolul al doisprezecelea, în Japonia. Apărut în Europa, această artă a suferit diverse transformări. Fiecare țară a adaptat metodele și a ales propriile materiale și a schimbat rețetele în conformitate cu caracteristicile locale.

Expoziția poate fi vizitată până pe 12 aprilie, la galeria expozițională, secția Carte Veche și Rară, et. 1, bloc II.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.