Exportul de grâu din rezerva de stat, interzis până pe 12 aprilie

Guvernul a interzis exportul de grâu cu poziția tarifară 1001, din rezerva de stat, până pe 12 aprilie inclusiv. Decizia a fost luată unanim de Cabinetul de Miniștri, după aproape două ore de discuții cu ușile închise la Guvern, în seara zilei de 30 martie, transmite IPN.

Potrivit ministrului agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Ion Perju, decizia a fost luată în urma informațiilor și recomandărilor prezentate de Consiliul Suprem de Securitate.

Până a se retrage pentru discuții cu ușile închise, la propunerea ministrului justiției, Fadei Nagacevschi, Guvernul a propus interzicerea exportului de grâu din rezerva de stat până pe 15 aprilie, dar propunerea a fost susținută doar de premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Atunci, ministrul interimar al agriculturii, Ion Perju, a declarat că securitatea alimentară a Republicii Moldova este asigurată și Moldova dispune de o cantitate suficientă în ceea privește rezervele de grâu, iar restricțiile privind exportul nu sunt necesare. Potrivit lui, din totalul de 600 de mii de tone de grâu care s-au produs anul trecut, începând de la întâi iulie până în prezent au fost exportate în jur de 107 mii de tone, iar țara are nevoie pentru asigurarea securității alimentare a țării în jur de 300-350 de mii de tone.

Președintele Maia Sandu a solicitat Guvernului marți, 30 martie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), să impună restricții temporare privind exportul de grâu din rezervele de stat. Maia Sandu a invocat eventualele riscuri ce țin de secetă și influențarea securității alimentare, precum și eventualitatea creșterii prețurilor la produsele de panificație.

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.