Expiră termenul limită de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii

Astăzi, 25 septembrie, a expirat  termenul limită de declarare şi de plată a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat. Neplata în termen a contribuţiilor atrage după sine calcularea majorărilor de întârziere: 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv pentru ziua de transfer al sumei datorate, transmite IPN.

Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că, potrivit legislației, mai multe categorii de angajatori au obligaţia să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna august până la data de 25 septembrie 2020 inclusiv.

Și persoanele fizice au obligaţia să achite contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna august curent în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală, ce constituie suma de 895 de lei, până pe 25 septembrie inclusiv. Este vorba despre fondatorii întreprinderilor individuale; notari învestiți în funcție în modul stabilit de lege; executorii judecătorești; avocați care au înregistrată una dintre formele de organizare a activității de avocat în condițiile legii și administratorii autorizați care au înregistrată una dintre formele de organizare a activității de administrator în condițiile legii. De asemenea, este vorba despre persoane fizice care desfășoară activități independente în domeniul comerțului cu amănuntul, cu excepția comerțului cu mărfuri supuse accizelor, persoanele fizice care exercită activităţi în domeniul achizițiilor de produse din fitotehnie și/sau horticultură și/sau de obiecte ale regnului vegetal

Angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi – pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi au obligaţia să declare şi să achite contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna octombrie 2020 în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală, ce constituie suma de 895 de lei pentru fiecare angajat, până la data de 25 septembrie.

Casa Naţională de Asigurări Sociale recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor de stat să se conformeze prevederilor legislaţiei, respectiv, să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii în termenii stabiliţi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.