Experţii apreciază diferit rezultatele sondajului IMAS

Sondajul realizat de IMAS demonstrează că lucrurile au evoluat spre bine, comparativ cu rezultatele sondajului din aprilie 2013. Concluzii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii Fabrika, la postul de televiziune Publika TV. În acelaşi timp, invitaţii emisiunii Ora expertizei, la Jurnal TV, au avut păreri negative despre rezultatele sondajului.

Invitatul permanent al emisiunii Fabrika, jurnalistul Cristian Tabără, susţine că „cifrele nu arată rău, iar dacă ar fi fost mai multă comunicare dintre coaliţia de la guvernare şi cetăţeni, ar fi arătat mult mai bine”.

Şi comentatorul politic Roman Mihaeş a dat o apreciere pozitivă rezultatului sondajului. „Dacă e să facem o comparaţie cu rezultatele sondajului din aprilie 2013, realizat în plină criză politică, care prognoza pentru comunişti un rezultat de 54%, de această dată vedem rezultate în creştere pentru partidele proeuropene. Acest rezultat a fost influenţat de abolirea regimului de vize pentru Europa, semnarea Acordului de Asociere, dar şi de războiul din Ucraina, care a lăsat o amprentă profundă şi a fost ca o bombă emoţională pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat analistul.

Directorul IMAS, Doru Petruţi, în cadrul aceleaşi emisiuni, a oferit explicaţii asupra scăderii aproape în jumătatea a şanselor comuniştilor în alegerile parlamentare. PCRM nu se regăseşte în ultimul timp la capitolul vizibilitate, nici în discuţii. Se vede că nu au reuşit să găsească soluţii. Mai ales cu aceste conflicte interne, cu scandaluri, cu plecări în trombă a unor deputaţi care au lăsat urme mari. Dacă continuă, va fi interesat de analizat, mai multe formaţiuni vor sta la pândă să ia acei alegători”, a declarat directorul Doru Petruţi.


Pe de altă parte,  în cadrul  emisiunii Ora expertizei, liderul Mişcării Antimafie, Sergiu Mocanu, a spus că sondajul ar fi realizat la comanda  oligarhului Vlad Plahotniuc. „Acest sondaj nu este o oglindă strâmbă, ci o ofensă la adresa acestei societăţi. Dacă ne apucăm să discutăm serios această cacealma, ar însemna să-i facem jocul lui Plahotniuc. Singurul motiv care mă irită în asemenea activităţi este faptul că rezultatul alegerilor poate fi adus prin fraudă la ceea ce arată ei în sondaje”, a declarat Sergiu Mocanu.

Unul din liderii Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, de asemenea, susţine că sondajul a fost plătit de Vladimir Plahotniuc. Membrul Partidului Liberal Reformator, Valeriu Saharneanu, a calificat drept batjocură datele acestuia, „o încercare de a scoate PLR din jocul politic”.

Potrivit rezultatelor sondajului realizat de IMAS, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar intra 5 formaţiuni politice:  PCRM ( 23,4% voturi), Partidul Liberal Democrat din Moldova (18,6%), Partidul Democrat (10,7%), iar Partidul Liberal (6,3%).  Sondajul a fost realizat la comanda IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.