Experți: Parteneriatul pentru Securitate și Apărare reprezintă o acțiune de susținere din partea Uniunii Europene

Parteneriatul pentru Securitate și Apărare semnat recent la Bruxelles reprezintă un angajament politic al Uniunii Europene de susținere a Republicii Moldova. O spune directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogâldea, potrivit căruia grație acestui document țările membre vor ajuta Republica Moldova să contracareze amenințările hibride și să-și consolideze capacitățile de apărare. Și expertul Watchdog, Andrei Curăraru, spune că acest parteneriat va oferi Republicii Moldova expertiză și suport tehnic din partea Uniunii Europene, notează IPN.

Potrivit directorului adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană va ajuta Chișinăul la contracararea amenințărilor hibride, consolidarea securității cibernetice, îmbunătățirea comunicării strategice, contracararea manipulării informației și ingerințelor străine.

„Acest parteneriat este un angajament politic al Uniunii Europene de susținere pentru țara noastră, care înglobează toate proiectele în derulare la ora actuală și menționează câteva planuri de viitor ale Uniunii Europene vis-a-vis de Republica Moldova. Elementul de noutate vizează mai degrabă acțiunile pe care le-am putea face împreună în următorii ani. Uniunea Europeană spune clar că există mai multe oportunități de colaborare. Armata Națională ar putea fi încadrată în exerciții militare organizate de UE, experții din Republica Moldova ar putea să participe mai activ în misiunile civile ale Uniunii Europene. Mai este vorba de proiecte de securitate și apărare comună a Uniunii Europene pe domeniul securității cibernetice, dezinformării, în care și țara noastră ar putea să participe. În ultimii trei ani Uniunea Europeană a oferit peste 140 de milioane de euro pentru sectorul de securitate și apărare ca parte a Facilității Europene pentru Pace”, a spus directorul adjunct IPRE, Mihai Mogîldea, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Și expertul Andrei Curăraru spune că documentul va ajuta Republica Moldova să-și consolideze domeniul apărării, să-și sporească securitatea cibernetică și să descurajeze tentativele Rusiei de a interveni în procesele democratice ale țării.

„Logica acestui document este următoarea: se face o analiză a vulnerabilităților Armatei Naționale, dar și a vulnerabilităților din perspectiva războiului hibrid. S-au făcut niște recomandări din partea Uniunii Europene și în baza lor va fi dat ajutor tehnic, ajutor de antrenament. Unii experți spun că al doilea radar pe care îl achiziționăm ar putea fi acoperit de acest acord, să nu mai cheltuim bani din bugetul de stat, ci să redirecționăm acei bani pentru educație sau protecție socială. Unul dintre cele mai importante elemente și primul menționat în document este cel legat de schimbul de informații, în special, în ceea ce privește războiul hibrid și implicarea serviciilor speciale străine în Republica Moldova”, a spus expertul Watchdog, Andrei Curăraru.

Parteneriatul pentru Securitate și Apărare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat la 21 mai, la Bruxelles, de către premierul Dorin Recean și vicepreședintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell Fontelles.  Republica Moldova este prima țară care beneficiază de un astfel de parteneriat cu Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.