Experți despre vizita lui Charles Michel la Chișinău: UE lucrează doar cu parteneri credibili

Directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă, spune că vizită președintelui Consiliului European la Chișinău reprezintă un mesaj clar că Uniunea Europeană vede un partener credibil doar în persoana președintelui Sandu. Și comentatorul politic Nicolae Negru spune că înaltul demnitar de la Bruxelles a evitat să se întâlnească la Chișinău și cu alți factori de decizie pentru a demonstra că Uniunea Europeană lucrează doar cu parteneri de încredere care se bucură de susținerea cetățenilor, notează IPN.

Potrivit editorialistului Nicolae Negru, vizita președintelui Consiliului European, Charles Michel la Chișinău, după o perioadă de izolare internațională, reprezintă un semnal clar al susținerii Uniunii Europene pentru președintele Maia Sandu. Potrivit lui Negru, oficialul european n-a acceptat întrevederi cu reprezentanții altor instituții de stat, întrucât, în prezent, nu există încredere decât în președinția de la Chișinău.

„Ceilalți reprezeintanți ai puterii legislative și executive nu sunt demni de încrederea Uniunii Europene. Ciocoi este premier interimar și nu reprezintă nicio forță politică, despre Grecianîi se știe că nu ea este cea care ia deciziile, iar cu Dodon Uniunea Europeană știe că nu are rost să se întâlnească”, a spus editorialistul Nicolae Negru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Victor Chirilă, director executiv al Asociației pentru Politică Externă, afirmă că, pentru a redresa definitiv relația cu Uniunea Europeană, este necesară organizarea unor alegeri parlamentare anticipate libere și corecte, iar ulterior învestirea unui Guvern proeuropean.

„Mesajul președintelui Consiliului European a fost către clasa politică, în special către politicienii care se identifică cu valorile europene, că este nevoie de anticipate și aceste anticipate trebuie să se întâmple cât mai repede posibil ca UE să aibă un partener credibil deplin în toate instituțiile politice de la Chișinău, ca să relansăm pe deplin relațiile cu UE”, a spus el.

Potrivit lui Chirilă, Uniunea Europeană nu va accepta niciodată la masa de dialog reprezentanți ai instituțiilor statului certați cu legea sau implicați în scheme de corupție.

„Uniunea Europeană lucrează doar cu parteneri credibili. Președintele Sandu a deschis o fereastră de oportunitate pentru a relansa relațiile cu Uniunea Europeană, dar, ca UE să ne poată ajuta mai mult, este nevoie de un parlament credibil și de un guvern credibil”, a mai spus Victor Chirilă.

Președintele Consiliului European, Charles Michel s-a aflat zilele acestea într-o vizită în Republica Moldova. A fost prima vizită a unui oficial european de rang înalt după o perioadă de izolare internațională de câțiva ani. În timpul discursului său, demnitarul european a menționat că Uniunea Europeană va susține Republica Moldova în implementarea reformelor și o va ajuta să facă față pandemiei de COVID-19.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.