Experţi, despre construcția hidrocentralelor pe Nistru

Deşi încă în luna aprilie au fost stopate orice fel de acţiuni cu privire la construcția celor șase hidrocentrale pe fluviul Nistru, experţii din domeniu sunt de părere că autoritățile din Ucraina nu vor renunţa la intenţiile lor. Reprezentanţii mediului academic și ONG-iştii din domeniu, care se opun construcției hidrocentralelor, consideră că această chestiune trebuie să fie în atenţia noii guvernări de la Chișinău.

Într-o conferință de presă la IPN, susținută după un seminar care a întrunit la Chişinău experţi moldoveni, precum şi din Ucraina, directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-Tiras, Ilia Trombițki, a declarat că partea ucraineană a spus că deocamdată sistează intenţiile de a construi cele şase hidrocentrale, însă insistă că este nevoie de o evaluare aprofundată a perspectivei construcţiei. În opinia sa, partea ucraineană nu s-a dezis de ideea de a edifica acele hidrocentrale. „Noi avem nevoie de democraţie şi, Slavă Domnului, situaţia acum este mai bună în Moldova. Sper că şi în Ucraina va fi mai bună. Şi în aceste condiţii de democraţie sper că deciziile vor fi luate mai democratic, cu implicarea tututor în discuţii publice”, a mai spus Ilia Trombițki.

Elena Zubcov, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, de asemenea, este de părere că partea ucraineană nu va renunţa la construcţia celor şase hidrocentrale. Dacă se va întâmpla așa, există riscul să rămânem fără Nistru, respectiv, fără apă. Şi aceasta în condiţiile în care Nistrul şi aşa suferă, iar cantitatea de apă este redusă. Or, edificarea hidrocentralelor vă scădea şi mai mult nivelul râului. „Eu cred că problema trebuie rezolvată la nivel politic, pentru că ecologiştii deja au înţeles acest lucru. Şi partenerii din Ucraina văd ce se întâmplă”, a notat Elena Zubcov.

Halina Protsiv, preşedinta asociaţiei „Krai” din regiunea Ternopol, este de părere că, dacă intenţiile de a construi noi hidrocentrale pe Nistru s-ar înfăptui, există riscul să fie afectat întregul bazin, fapt care ar afecta enorm şi populaţia. Potrivit ei, populaţia din zonă este extrem de revoltată în legătură cu această intenţie. Oamenii, datorită implicării sectorului asociativ, dar şi mediului academic, au devenit mai informați. Factorul decizional trebuie să ţină cont de părerea populaţiei, care în primul rând va fi afectată.

Victor Melnychuk, expert al Centrului Național de Mediu de la Kiev, a spus că nu poate fi ignorată în niciun fel protecţia ecosistemele râurilor. Sunt necesare acţiuni pentru o dezvoltare durabilă şi implicarea tuturor pentru obţinerea unor rezultate fezabile.

Experţii au participat la un seminar organizat vineri, 28 iunie, la Chişinău, cu sprijinul Uniunii Europene, în cadrului Programei Parteneriatului Estic al Forumului Societății Civile. În cadrul evenimentului, ONG-iştii au discutat şi despre facilitarea implementării cerințelor europene pentru dezvoltarea hidroenergiei în Europa de Est.

  • Ilia Trombitki despre constructia hidrocentralelor
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.