Experienţa germană de pregătire a specialiştilor va fi implementată şi în Moldova

O instituţie inovatoare pentru sistemul de învăţământ vocaţional (profesional-tehnic) va fi creată cu susţinerea partenerilor germani în subzona Străşeni a Zonei Economice Libere Bălţi. Proiectul a fost aprobat în şedinţa de vineri, 14 noiembrie, a Guvernului, transmite IPN.

Potrivit viceministrului educaţiei, Igor Grosu, în cadrul instituţiei va fi aplicat sistemul dual de pregătire a specialiştilor. Aceasta va diminua discrepanţa dintre aşteptările angajatorilor şi oferta sistemului educaţional din ţară, deoarece elevii vor învăţa secretele meseriei nu doar din teorie, ci şi în practică, direct la întreprinderi. În Germania şi Austria acest sistem dual de pregătire a specialiştilor a dat rezultate foarte bune.

Durata studiilor va fi de trei ani, timp în care vor fi pregătiţi specialişti în mecatronică, în management şi inginerie industrială. Autorii proiectului estimează că, imediat după absolvire, circa 90% din absolvenţi vor fi angajaţi în calitate de manageri de nivel mediu, în primul rând la întreprinderile partenere cu capital german din Moldova care vor contribui cu mijloace băneşti la pregătirea specialiştilor, dar şi la alte unităţi industriale şi organizaţii din Moldova.

Costul total al proiectului este de 3,7 milioane de euro pentru un ciclu integral de studii, cu durata de trei ani. Guvernul Republicii Moldova va oferi alocări financiare per elev, echivalente cu costurile întreţinerii unui elev în orice altă instituţie de învăţământ. Contribuţia Ministerului Educaţiei este de circa 90 de mii de euro, adică aproape 2,3% din bugetul total, alocat pentru 30 de locuri bugetare anual, pe parcursul a trei ani de studii. Dotarea tehnică cu utilaj şi echipament modern va fi asigurată de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei GIZ.

Pentru realizarea proiectului au fost semnate acorduri de colaborare cu Universitatea de Meserii din Ilmenau şi Academia de Meserii Eisenach din Germania. Lansarea activităţii noii instituţii este prevăzută pentru iulie 2015.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.