Ex-procuror, condamnat la închisoare pentru abuz de serviciu și fals în acte publice

Un fost procuror din cadrul Procuraturii raionului Glodeni a fost condamnat la doi ani și două luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii – abuz de serviciu și fals în acte publice. Condamnatul a fost privat de dreptul de a ocupa funcția de procuror pe un termen de zece ani. Sentința i-a fost dictată de către Judecătoria Drochia, sediul Glodeni, transmite IPN.

Instanța de judecată a dispus ca prima parte a pedepsei cu închisoare – 1 an și 1 lună – să fie executată în penitenciar, iar restul pedepsei să fie suspendată condiționat, pe un termen de probă de trei ani.

Fostul procuror a fost arestat imediat, în sala de judecată, în vederea executării pedepsei stabilite.

Prin aceeași sentință, instanța de judecată l-a achitat pe inculpat pe capătul de acuzare privind neglijența în serviciu, și anume pentru încălcările admise în activitate la instrumentarea unor cauze penale.

Procuratura Anticorupție precizează că ex-procurorul avea în procedura de conducere a urmăririi penale o cauză penală pornită pentru săvârșirea infracțiunii de escrocherie în proporții deosebit de mari. El a fost învinuit pentru faptul că, fiind în exercițiul funcției, a emis acte procesuale, care constituie documente oficiale, în care a înscris date vădit false legate de punerea sub învinuire, audierea învinuitului și aplicarea față de învinuit a măsurii preventive. În realitate, la emiterea actelor, atât învinuitul, apărătorul acestuia, nu au participat la acțiunile procesuale nominalizate. Semnăturile plasate în dreptul numelui lor în actele procesuale au fost falsificate.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.