Ex-ministru despre declarațiile lui Dodon după vizita la Moscova: O bulă preelectorală

Fostul ministru al agriculturii, Valeriu Cosarciuc, susține că este de mirare faptul că un președinte spune că, de la 1 ianuarie 2019, nu vor mai fi taxe pentru export în Federația Rusă, când acestea nici nu trebuie să existe astăzi în condițiile în care Republica Moldova este membru al Comunității Statelor Independente. Este semnat un acord în cadrul acestei comunități, acord cu Rusia, și acest acord prevede comerț liber, adică comerț liber între țările Republica Moldova și Rusia. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul ministru a spus că declarațiile președintelui Igor Dodon după ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, nu sunt altceva decât o bulă preelectorală, transmite IPN.

Întrebat dacă astăzi mai există sau nu embargouri impuse de Federația Rusă și, de fapt, ce înseamnă un embargou impus și neretras, Valeriu Cosarciuc a declarat că acum nu există embargouri oficiale, însă există taxe vamale. Potrivit fostului ministru, astăzi nu ar trebui să existe niciun fel de obstacole pentru a face exporturi, întrucât ambele țări sunt membre ale Organizației Mondiale a Comerțului, folosind toate regulile de joc în cadrul acestei organizații. Pur și simplu, în opinia sa, Rusia nu are nici un fel de respect pentru acest fel de acord, contract și așa mai departe.

„Așa-numitul președinte este de acum de doi ani președinte. De șapte-opt ori pe an se duce la Moscova. Ce caută el acolo? De ce până acum n-a fost întrebat: de ce de la 1 ianuarie 2019? De ce nu cu doi ani în urmă, atunci când el a devenit președinte? Ce nu este clar? Pentru toată lumea este clar”, a spus Valeriu Cosarciuc. În opinia sa, și faptul că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost  un motiv din cauza căruia Federația Rusă a sistat exporturile, a introdus diferite embargouri, bariere etc. „Fiindcă lor nu le place ca Moldova să devină o țară liberă și care să se respecte pe ea însăși. Atunci când noi am semnat Acordul de Liber Schimb și Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, noi ne-am dorit să fim liberi, să ne hotărâm noi soarta, fără ca să așteptăm, de pildă, că cel din Kremlin ne va spune că să facem în continuare”, a mai spus fostul ministru.

În altă ordine de idei, Valeriu Cosarciuc a declarat că agricultura Moldovei are viitor, dar trebuie oamenii trebuie să-și aleagă o conducere care să-și bată capul de economia țării, nu de furturi de miliarde etc. „Să putem aici să ne prelucrăm produsele; să nu exportăm cereale, grâu, porumb, floarea-soarelui, ci să exportăm produsele procesate, care să ne aducă bani aici, în Republica Moldova, pentru că țăranul nostru rămâne cu o treime din tot ce merge spre bilanțul valoric, o treime, restul, două treimi, se duce în altă parte, spre acei care fac exporturi sau acei care de-acum distribuie produsul prin rețeaua comercială. Politica noastră în domeniul agriculturii trebuie schimbată radical”, opinează fostul ministru.

Președintele Igor Dodon a anunțat că a convenit în cadrul vizitei sale la Moscova să fie întreprinse acțiuni concrete comune pentru creșterea exportului de bunuri moldovenești pe piața rusă, inclusiv excluderea, din 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, a taxelor vamale la exporturile către Rusia pentru mai multe produse. Este vorba despre legume, fructe, conserve de fructe și legume și produse vitivinicole.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.