Ex-directorul adjunct al ANSC susține că revocarea sa din funcție este ilegală

Irina Gutnic, ex-director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, susține că revocarea sa din funcție este una ilegală și că o va contesta în instanța de judecată. Potrivit ei, revocarea înainte de termen a avut loc în lipsa unui act constatator a pretinselor încălcări și nici nu i-a fost asigurat dreptul la apărare.

Într-o conferință de presă la IPN, Irina Gutnic se declară în disonanță cu acțiunile unui grup de deputați care s-a concentrat pe denigrarea imaginii sale. Potrivit ei, acest grup de deputați a indus în eroare majoritatea parlamentară pentru a aduna suficiente voturi pentru revocarea sa din funcție. „Ieri, cu votul majorității parlamentare, am fost revocată înainte de termen din funcția de director general adjunct al ANSC. Cu viteza sunetului, fără a fi audiată, fără a mi se da dreptul la replică, fără a mi se aduce la cunoștință motivele care mi se incriminează ca să mă pot apăra, în lipsa unui act constatator a acelor încălcări care mi se incriminează, dacă ele pot fi numite încălcări”, a notat Irina Gutnic.

Ea a mai spus că deputații încă nu ajunse să-și exprime votul, dar decizia de revocare deja era anunțată pe rețelele de socializare.

Potrivit Irinei Gutnic, partidul de guvernare menționa în programul său electoral că va fi asigurat statul de drept. În realitate, funcționarii care nu sunt membri ai echipei Partidului Acțiune și Solidaritate, indiferent de capacitățile lor profesionale, sunt demiși „mai ceva ca pe timpul lui Vlad Plahotniuc”.

Irina Gutnic susține că, în octombrie 2021, s-a înscris la concursul pentru selectarea directorului general al Agenției, avându-l  contracandidat pe actualul director. În opinia sa, concursul a fost mimat, iar de când este în funcție, directorul ar fi admis numeroase încălcări. În acest sens, a fost formulat un demers către Parlament. „Comisia economie, buget și finanțe, în loc să demită directorul general pentru încălcările admise, a inventat un oarecare raport de a evaluare a mea. Și m-au demis din funcție, invocând niște aberații”, Irina Gutnic, demisă din funcția de director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

„Evident că voi contesta acest show ieftin. Mai mult decât atât, voi sesiza Delegația Uniunii Europene  despre abuzurile pe care le-ați comis când, fără temei legal, m-ați revocat din funcție, iar față de adevăratele încălcări ale legislației sunteți imuni”, a declarat Irina Gutnic.

Aceasta a anunțat că va lansa o platformă a cărei activitate va fi concentrată pe furnizarea expertizei de către o clasă de experți în diverse domenii, care va monitoriza domeniile de importanță și interes sporit pentru societate. De asemenea, va monitoriza activitatea ANSC și a altor instituții publice, iar periodic societății îi vor fi prezentate rapoarte.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.