Ex-deputatul român Rizea, citat la Procuratura Generală

Procuratura Generală a dispus citarea fostului deputat român, Cristian Rizea, pentru audieri. Anunțul vine după ce instituția a luat act de declarațiile făcute în cadrul unei emisiuni televizate de către Rizea, potrivit căror, fostul deputat Ion Butmalai, dar și oamenii de afaceri Iurie Luncașu și Saro Salemi ar fi fost asasinați, transmite IPN.

„Având în vedere faptul că dosarele penale în cazul decesului lui Ion Butmalai și Iurie Luncașu au fost clasate din lipsa faptului vreunei infracțiuni, iar urmărirea penală în cazul Salemi a fost suspendată în temeiul articolului 287 prim din Codul de Procedură Penală, nefiind identificată persoana care poate fi pusă sub învinuire, Procuratura Generală a dispus subdiviziunilor care gestionează aceste lucrări, să organizeze reluarea urmăririi penale”, se menționează într-un comunicat de presă al PG.

Potrivit Procuraturii, pentru valorificarea celor declarate de Rizea, procurorii responsabili urmează să-l citeze și să-l audieze în calitate de martor pentru a putea ulterior verifica informațiile prezentate prin acțiuni procesual-penale, menite să confirme sau să infirme faptul asasinatelor.

Fostul deputat PSD din România, Cristian Rizea, a fost reținut pe 3 noiembrie, după ce la data de 2 noiembrie i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova prin decretul președintelui de atunci, Igor Dodon. Rizea a fugit din România unde fusese condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar cererea privind obținerea azilului în Republica Moldova i-a fost respinsă. În cadrul unei emisiuni TV, Rizea a făcut mai multe declarații, inclusiv că deputatul Pro Moldova, Vlad Cebotari, ar fi omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc și ar gestiona schemele din justiția moldovenească. În replică, Cebotari a respinsă acuzațiile acestuia, declarând că fostul deputat român l-ar fi rugat să-i intermedieze o întâlnire cu Vlad Plahotniuc, dar el ar fi refuzat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.