Eventuala vaccinare împotriva noului tip de coronavirus nu trebuie să fie obligatorie, ONG-uri

Mai multe ONG-uri îşi exprimă susținerea față de Adresarea Mitropoliei Moldovei prin care Sinodul Bisericii Ortodoxe se declară ferm împotriva unei eventuale vaccinări obligatorii a populației împotriva noului tip de coronavirus. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Laura Prepeliţă, reprezentat al Centrului Independent de Informare, a declarat că în Republica Moldova există exemple când principiul liberei alegeri în ce privește vaccinarea este încălcat.

„Ne referim la cazurile de vaccinare a copiilor din țară, când adesea părinții nu au acces la informații suficiente privitor la conținutul vaccinurilor, țara de origine și efectele adverse care pot surveni ca rezultat al vaccinării. Totodată, copiii nevaccinați nu sunt admiși în colectivitățile de copii, în grădinițe, și au fost tentative să nu fie admiși de asemenea în școli. Aceste lucruri demonstrează că în Republica Moldova, stat democratic, deja se fac tentative de a leza drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, inclusiv la protejarea sănătății copiilor și are loc discriminarea privind accesul la educație. Mai mult ca atât, niciun organ competent din țară nu și-a asumat responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinării, inclusiv în cazurile de deces ca urmare a vaccinării”, a citat Laura Prepeliţă dintr-o scrisoare adresată conducerii de vârf a țării.

Alexandru Covalschi, reprezentant al organizaţiei publice „Planeta curată”, a declarat că mass-media şi politicienii au fost agitaţi de faptul că Mitropolia a menţionat „cipizarea” prin vaccin, dar nu au comentat faptul că se propune vaccinarea obligatorie a tuturor cetăţenilor. „Astfel, mass-media şi politicienii vor să-i ridiculizeze pe antivaccinişti şi să-i întărte pe alţi cetăţeni împotriva lor. În plus, mas-media nu a comentat faptul că adresarea Mitropoliei a menţionat propunerea primului ministru al Israelului de a „cipiza” şcolari după carantină şi aceasta nu este o veste falsă şi prostii, după cum a menţionat premierul Ion Chicu”, a precizat Alexandru Covalschi.

„Sunt aici şi pentru cei mai sărmani copii, care sunt afectaţi de vaccinuri şi alte cauze şi care nu pot să meargă la un bazin, la un centru de recuperare, activităţi terapeutice ce le mai dă şi lor ocazia să comunice, să le mai ia din suferinţă, că nu se ştie dacă se vor mai lecui vreodată”, a menționat o altă participantă  la conferință,  Ala Stârcu, care s-a prezentat ca fiind „om cu toate drepturile şi libertăţile depline”.

Scrisoarea este semnată de reprezentanţii Centrului Independent de Informare, ai Asociaţiei „Planeta curată” şi Asociaţiei Areopagus Florești și este adresată președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, președintelui Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrului, Ion Chicu, ministrului justiției, Fadei Nagacevschi şi ministrului sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Semnatarii mai cer să fie anulată restricția, impusă până pe 30 iunie, de a oficia servicii divine și alte manifestații religioase cu prezența enoriașilor. Ei au mai spus că societatea civilă așteaptă ca autoritățile să prezinte scuze Sinodului Bisericii pentru declarațiile, pe care le consideră denigratoare, adresate Mitropoliei Moldovei. Totodată, cer deschidere către un dialog constructiv şi transparent între autorităţi, înalţii Bisericii şi reprezentanţii societăţii civile.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.