Euroscepticismul se întrezărește în rivalitățile politice din Moldova, opinie

Retorica eurosceptică este folosită în luptele politice dintre putere și opoziție din Moldova, scrie politologul Dionis Cenușa într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Politologul descrie mai multe raționamente care stimulează euroscepticismul în țările Parteneriatului Estic. El consideră că în Moldova criticarea UE este folosită pentru a purta lupte politice interne.

În opinia lui Dionis Cenușa, în țările cu regimuri hibride, precum Moldova, forțele pro-ruse au acuzat UE de susținerea guvernelor pro-europene în perioada anilor 2012-2014.

În timp ce negociau regimul fără vize și Acordul de Asociere cu UE, acele guverne facilitau comiterea crimelor bancare, scrie politologul.

Cu excepția Moldovei, UE nu este criticată în nicio altă țară din Parteneriatul Estic pentru cooperarea cu guverne influențabile de grupări oligarhice, precum Ucraina sau Georgia, opinează Dionis Cenușa.

El lansează idea că de aplicarea condiționalității și combaterea continuă a euroscepticismului depinde posibilitatea aducerii Parteneriatului Estic în albia democrațiilor liberale.

În condițiile unor clivaje geopolitice puternice, care separă societate practic în două, Acordul de Asociere cu UE, semnat de Moldova în 2014, a fost convertit într-un instrument de propagare a euroscepticismului în timpul alegerilor parlamentare din 2014 și la prezidențialele din 2016, concluzionează politologul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.