Eugen Carpov: Formatul 5+2 este ineficient și prin componența lui

Formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană este deja ineficient și prin componența lui. Aceasta pentru că doi mediatori, care în mod normal trebuie să conlucreze pentru a facilita soluționarea unui conflict, sunt în stare de război – Federația Rusă și Ucraina. Declarația a fost făcută de deputatul din Grupul Parlamentar Popular European Eugen Carpov, ex-vicepremier pentru reintegrare, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Problema de bază a acestui format este că el nu are alternativă din motiv că cei mai puternici actori internaționali sunt prezenți acolo. Deci, nu este posibil să-i schimbăm și să-i aducem pe alții”, a afirmat politicianul.

În opinia lui, din anul 2011 până acum nu s-au realizat prea multe proiecte nici sociale, nici economice în domeniul reglementării transnistrene. Deputatul susține că înțelege că dacă se merge pe soluționarea problemelor practice, într-un final nu va fi necesară o reunificare pentru că problemele se vor rezolva, contactele cu lumea din exterior vor fi legalizate, circulația în afară cu numere de înmatriculare și acte care vor fi recunoscute va fi legalizată și atunci reglementarea conflictului ca și statut juridic va fi aproape imposibilă. „Din punctul ăsta de vedere nu s-a avansat prea departe și în permanență am pledat pentru reluarea Coșului trei, care înseamnă aspecte politice, juridice și de securitate”, a declarat Eugen Carpov.

Expertul în securitate Rosian Vasiloi consideră că autoritățile Republicii Moldova continuă să arunce „veste de salvare sub toate aspectele administrației de la Tiraspol. Din punct de vedere economic, le oferă posibilitatea să aibă comerț extern preponderent în Uniunea Europeană și niciun bănuț nu ajunge în bugetul de stat”. Potrivit lui, autoritățile moldovenești contribuie la fortificarea excesivă a regiunii transnistrene prin procurarea în exces a energiei electrice de la stația Kuciurgan, situată în stânga Nistrului.

În opinia expertului, în conflictul transnistrean trebuie stabilite reguli clare de joc. În același timp, autoritățile constituționale trebuie să informeze cetățenii despre posibilele riscuri legate de faptul că o parte a teritoriului nu se află sub controlul Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.