Etichetă ecologică pentru produse și servicii cu un impact redus asupra mediului

Produselor și serviciilor cu un impact redus asupra mediului li se va acorda o etichetă ecologică care va asigura informarea consumatorilor despre calitatea acestora. Guvernul a aprobat astăzi Regulamentul privind etichetarea ecologică care stabilește criteriile de acordare a etichetei, precum și procedura de monitorizare a produselor și serviciilor etichetate ecologice, transmite IPN.

Ministerul Mediului, titular al etichetei ecologice, va delega organismelor de certificare în domeniul etichetării ecologice competențele necesare pentru acordarea operatorilor dreptul de a utiliza eticheta ecologică. „Prin aplicarea Regulamentului se urmărește asigurarea unei concurențe loiale, menținerea și justificarea încrederii consumatorilor în produsele și serviciile etichetate ecologic, reducerea impactului negativ al consumului și producției asupra mediului, sănătății, climei și resurselor naturale”, a declarat ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov.

Prevederile regulamentului vizează 11 categorii de produse și servicii, conform criteriilor stabilite la nivel de Uniunea Europeană, printre aceste sunt: vopselele și lacurile de interior și exterior, pardoseala, echipamentul electronic, de grădinărit, lubrifianții, mobilierul și saltelele de pat, produsele de îngrijire personală și animală, produsele de curățare, produsele din hârtie, îmbrăcămintea și textilele, serviciile pentru unități turistice de cazare, serviciile de curățenie interioară.

Eticheta ecologică nu se va aplica pentru medicamentele de uz uman și cele veterinare, dispozitivele medicale, produsele alimentare și furaje, produsele care conțin substanțe, amestecuri și preparate care îndeplinesc criterii pentru a fi clasificate ca fiind toxice, periculoase pentru mediu, cancerigene sau mutagene pentru reproducere în conformitate cu Legea privind substanțele chimice.

Regulamentul a fost elaborat de Ministerul Mediului cu suportul proiectului regional EU4Environment pentru țările Parteneriatului Estic (UNEP/AO EcoContact), finanțat de Uniunea Europeană.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE