Enoriașii romano-catolici vor urmări de acasă slujba din Noaptea Învierii

Biserica Romano-Catolică sărbătorește în acest an Învierea Domnului în duminica de 12 aprilie. Având în vedere pandemia de COVID-19, în Republica Moldova, la fel ca și în alte țări, procesiunile religioase vor avea loc cu ușile închise. Credincioșii sunt îndemnați să urmărească slujba pe internet.

Contactat de IPN, Episcopul de Chişinău, Mons. Anton Coşa, a precizat că sunt făcute unele recomandări pentru enoriașii care vor participa la slujbă prin internet. Trebuie să fie îmbrăcați corespunzător, se vor așeza conștiincios și cu respect în fața calculatoarelor, se vor implica rostind rugăciunile, vor face gesturile necesare. „Oamenii trebuie să înțeleagă că nu suntem la televizor să urmărim un film, un reportaj, dar participăm la celebrarea unui mister în același timp cu Biserica, cu comunitatea spirituală a tuturor creștinilor”, menționează Anton Coșa.

Miercuri, a avut loc o pregătire spirituală pentru credincioși, așa ca ei să se apropie de Sfânta Spovedanie, „părându-le rău de păcate și cerându-i iertare direct lui Dumnezeu”. La fel, se va face și o împărtășanie spirituală. „Nu vor primi trupul și sângele lui Hristos, dar vor face o rugăciune care invocă această dorință a lor de a-l primi pe Isus”.

În Sâmbăta Mare, la ora 20.00, va începe Vigilia Pascală, priveghere în cinstea Domnului”, iar pentru că slujba se va desfășura fără enoriași, anumite acțiuni vor fi reduse, precum și procesiunea de binecuvântare a alimentelor. „Am indicat credincioșilor să pregătească alimentele acasă și, după slujbă,  va fi rostită binecuvântarea prin internet, prin youtube, iar dânșii vor stropi cu apă sfințită acele alimente. Se va uni rugăciunea noastră cu gestul lor de stropire a alimentelor cu apa sfințită procurată din timp”, a spus Episcopul.

În Duminica Învierii, dimineața la ora 09.00, va începe Liturghia, în limba polonă, oficiată de un preot din Polonia. La 10.30, Liturghia va fi continuată de episcopul de Chișinău Anton Coșa, însoțit de un frate car-l va ajuta, iar la ora 12.00, în limba română, va fi Liturghia celebrată de părintele Gabriel, cel mai tânăr preot al Catedralei „Providența Divină”.

Săptămâna care urmează este Săptămâna Albă, în care vor fi desfășurate aceleași slujbe ca și anii trecuți, dar fără enoriași, la ora 10.00 și seara la ora 18.00.

Anton Coşa spune că Biserica Catolică se conformează regulamentului emis de Comisia pentru Situații Excepționale pentru perioada de pandemie. „Ne doare foarte mult, credincioșii noștri au fost pregătiți prin diferite scrisori pe care le-am transmis și prin intermediul internetului, toată lumea știe adresa și pe youtube poate urmări în direct celebrările atât în Chișinău, cât și în Bălți, Tiraspol”, a remarcat Episcopul.

Mons. Anton Coşa a mai spus că în această perioadă preoții vizitează bolnavii și persoanele în vârstă și îi spovedesc, respectând măsurile necesare de protecție. De asemenea, au fost inițiate acțiuni de caritate pentru a ajuta persoanele în etate, dar și a fost lansată o campanie de strângere de fonduri, resursele adunate fiind transferate spitalului COVID-19 Chișinău, de la Moldexpo.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.