Eliberarea lui Vlad Filat îi trezește suspiciuni de ilegalitate ministrului justiției

Decizia de eliberare din detenție înainte de termen a fostului premier Vlad Filat îi trezește suspiciuni de ilegalitate ministrului justiției, Fadei Nagacevschi. În cadrul unui briefing de presă, Fadei Nagacevschi a declarat că a solicitat să fie informat despre temeiul care a stat la baza demersului de eliberare, dacă acesta este suficient de întemeiat și dacă încheierea a fost pronunțată conform prevederilor legale, transmite IPN.

Întrebat de unde vin aceste suspiciuni, Fadei Nagacevschi a declarat că anterior a existat un proces compensatoriu prin care lui Vlad Filat îi fusese redus termenul de detenție din cauza condițiilor inumane, insalubre și degradante în care a fost deținut, iar atunci Administrația Națională a Penitenciarelor s-a opus reducerii termenului, însă de data aceasta ar fi depus demersul de eliberare.

Fadei Nagacevschi a mai spus că i se pare straniu că faptul că nu a fost comunicată informația că un asemenea dosar se află pe rol în instanțele de judecată. „De ce după schimbarea guvernării s-a continuat această practică de ascundere a anumitor dosare sau, cel puțin, (practica) de necomunicare, nici măcar ministrului justiției nu i-a fost comunicat”, a remarcat Fadei Nagacevschi.

Potrivit deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Vlad Filat a fost eliberat condiționat de la executarea pedepsei cu închisoare, fără a executa încă doi ani, 11 luni și trei zile de închisoare. Încheierea Judecătoriei poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.