Efectele expunerii la soare şi măsuri de protecţie împotriva insolaţiilor

În contextul vremii caniculare, medicii îndeamnă populația să limiteze expunerea la soare și să ia măsuri de protecţie împotriva insolaţiilor, care pot avea un impact major asupra stării de sănătate. Consumul de lichide, alegerea hainelor corespunzătoare sunt doar câteva dintre recomandările specialiştilor.

Contactată de IPN, Natalia Luchiţa, medic de familie, avertizează că expunerea la soare între orele 11.00 și 17.00 poate fi periculoasă. Cei care sunt mai sensibili, pacienţii cu boli cronice, copiii, gravidele trebuie să se protejeze în mod special, întrucât poate surveni hipertensiunea arterială, deshidratarea, pierderea cunoştinţei, reacţiile alergice. Radiaţiile ultraviolete  de tip B sunt responsabile pentru arsurile solare. Expunerea îndelungată poate produce schimbări de integritate structurală a pielii.

Cosmetologul Anastasia Dolinschi enumeră câteva dintre simptomele unei insolaţii: pielea inflamată, frisoane, febră, vomă, ameţeală, dureri de cap. Persoanele cu risc mai mare de a suferi insolaţii sunt cele care au pielea foarte albă, pistrui, aluniţe în zone expuse la soare, antecedente ereditare de cancer de piele.

Populația este sfătuită să se hidrateze suficient, să aleagă haine corespunzătoare sezonului estival: să poarte pălărie, haine cu mâneci, fuste sau rochii lungi, confecţionate din materiale uşoare, ochelari de soare-pentru protecția ochilor. La fel, e nevoie să fie respectat intervalul orar de expunere la soare și să fie folosite creme de protecţie solară.

Anastasia Dolinschi atenționează că e nevoie să fie alese cremele de protecţie solară în funcţie de tipul pielii. Nu sunt recomandate cremele care conţin parfum. Factorul minim de protecţie în perioada estivală trebuie să fie 30. Este important să fie folosită crema pe întreaga suprafaţă a corpului expusă la soare. Aceasta se va aplica cu 30 minute înaintea expunerii la soare.

În ultima săptămână, s-au înregistrat două cazuri de insolaţii de gradul 1. Persoanelor li s-a acordat asistenţă medicală urgentă, iar una din ele a fost transportată la spital.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.