Efectele construcției hidrocentralelor pe Nistru se vor resimți peste 40 de ani, ex-ministru

Fostul ministru al mediului, Valeriu Munteanu, consideră că efectele de pe urma construcției a încă șase hidrocentrale pe râul Nistru, pe care o planifică Ucraina, nu vor fi resimțite mâine-poimâine, ci peste 40-50 de ani, când va seca Nistrul. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ex-ministru a declarat că atât ecologiștii și oamenii de știință din Republica Moldova, cât și cei din Ucraina, „care nu sunt cu călușul în gură de la autorități”, au putut să calculeze efectul nefast asupra Nistrului ca urmare a unor astfel de acțiuni, transmite IPN.

Valeriu Munteanu susține că tratativele la acest subiect nu au început nici ieri, nici alaltăieri, ci este vorba despre un subiect cu „barbă” în relațiile cu Ucraina. Cât ține de consultările cu partea ucraineană, fostul ministru spune că dintotdeauna ucrainenii au fost exact pe aceeași poziție, indiferent de schimbarea guvernelor – ei au tratat această problemă din perspectiva economică și cei care au fost abilitați cu acest dosar au fost cei de la energetică. „La noi, din contra, pe acest subiect, pe funcționarea nodului hidrografic, a fost Ministerul Mediului care nu mai există astăzi instituția și, respectiv, oamenii care au ținut linia frontului pe acest subiect au fost disipați și împrăștiați, alungați și, respectiv, nu mai există un minister și o instituție care să răspundă pentru aceste chestiuni”, a notat ex-ministru.

Potrivit lui, din păcate, din luna aprilie-mai până acum, în Republica Moldova au avut loc anumite chestiuni care îl fac să creadă că și poziția oficială a Republicii Moldova s-a schimbat. „Noi întotdeauna le-am arătat ucrainenilor paiul din ochiul lor, adică acele mini-hidrocentrale construite pe afluenții din Carpați ai Nistrului și acele hidrocentralele de pe Nistrul superior și am spus că noi nu facem acest lucru, noi nu distrugem Nistrul, noi îl păstrăm, noi nu construim noi hidrocentrale. Vreau să spun că atunci când eram la Ministerul Mediului pe ultima sută metri se insista pe construcția unor hidrocentrale sau reabilitarea unor hidrocentrale sovietice din anii '50 pe cel mai mare afluent al fluviului Nistru – râul Răut din Republica Moldova. Au fost împotriva atunci”, a menționat Valeriu Munteanu.

Fostul ministru a mai spus că Ucraina nu va semna niciodată un document așa cum și-ar dori Chișinăul. Pentru că ei, dacă nu operează cu închiderea și deschiderea robinetului, atunci nu pot să asigure debitele, necesarul de energie electrică pe care o vând și o cumpără. Valeriu Munteanu consideră că Republica Moldova trebuie să rămână pe poziții, cei care sunt atenți la acest subiect trebuie – să pună presiunea pe autorități. Trebuie explicat cetățeanului Republicii Moldova că nu este un subiect lipsit de importanță. Cei care vor îndrăzni să cedeze aceste poziții pentru Republica Moldova, de-a dreptul comit niște crime împotriva Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.