Educația online – factor de risc generator al excluziunii sociale pentru copiii romi, opinie

Educația online este un factor de risc generator al excluziunii sociale pentru copiii romi din Republica Moldova. O spun membrii Coaliției „Vocea Romilor”. Ion Duminica, membru al Secretariatului Coaliției, menționează că elevii de etnie romă rămân în afara procesului educaţional la distanţă întrucât nu le sunt asigurate condiţiile necesare pentru a participa la acest proces. Astfel, copiii cu posibilităţi materiale bune şi cei care nu au condiţii pentru a accesa acest tip de educaţie sunt divizați.
 

„Noi avem comunităţi cu grad avansat de vulnerabilitate. Copiii noştri, de etnie romă, au fost excluşi de la procesul educaţional online anul trecut. De aceea, când anul acesta s-a hotărât din nou să se treacă la procesul educaţional online, din păcate, nu s-a ţinut cont de opinia societăţii civile rome şi nu au fost rezolvate acele probleme cu care s-a confruntat populaţia de etnie romă în 2020”, a spus Ion Duminica în cadrul unei conferințe de presă la IPN. El s-a referit la insuficiența tehnicii de calcul, dar și la faptul că unele familii, iar uneori și sate întregi, nu au internet.

Ion Duminica a menționat și faptul că profesorii şi copiii din mediul rural nu au abilităţi digitale de a gestiona procesul educaţional la distanţă. Înainte de a decide trecerea învățământului pe online, autoritățile ar face bine să consulte societatea civilă și părinții. „Educaţia online a devenit un nou factor generator al excluziunii sociale în mediul comunităţii rome, pe lângă sărăcie şi faptul că părinţii romi au o singură sarcină: zilnic se confruntă cu sărăcia şi principala lor misiune este de a supraviețui şi de a învăţa copiii romi să facă fată stării materiale precare”, a adăugat Ion Duminica.

Valeriu Matac, mediator comunitar în sectorul Centru, orașul Chişinău, a menţionat că toți copiii au dreptul la educaţie şi nu trebuie să existe discriminare între copiii de etnie romă. Părinții, chiar și la Chișinău, se plâng că nu au posibilitate de a încadra copii în procesul educaţional pentru că nu au echipament şi internet.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.