Ce se întâmplă pe piața valutară? Explicațiile economistului Veaceslav Ioniță

Economistul Veaceslav Ioniță susține că moneda europeană se depreciază sub influența a trei factori, iar până la alegerile parlamentare leul moldovenesc va avea o rată stabilă, cu o ușoară înclinație de apreciere față de moneda americană și cea europeană. Prognozele sunt făcute în cadrul unei analize publicate pe blogul său, transmite IPN.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, unul dintre factorii care a dus la aprecierea leului este cel internațional. În ultimele zile, euro s-a depreciat față de dolar pe piețele internaționale cu 2,2%. Alt factor este cel sezonier. Valuta străină se depreciază în Republica Moldova de trei ori pe an, la sărbătorile de iarnă, de Paști și în august, când moldovenii vin de peste hotare cu valută străină, iar autoritățile afișează un curs scăzut la valută.

Veaceslav Ioniță s-a referit și la excesul de valută pe piață. De la începutul anului, populația a vândut cu 650 de milioane de dolari mai mult decât au avut nevoie agenții economici.

În opinia expertului, în continuare vom asista la două fenomene cu efecte diametral opuse. Pe de o parte, Legea privind amnistia capitalului, cel mai probabil, va genera noi intrări de valută în piață, iar pe de altă parte,experiența ultimilor 15 ani arată că în preajma alegerilor unii jucători decid să retragă valuta de pe piață și creează o cerere ridicată.

„Tind să cred că aceste două tendințe diametral opuse se vor compensa una pe alta și pe final nu vom asista la perturbații majore pe piața valutară. În opinia mea, leul moldovenesc până la alegeri va avea o rată stabilă, cu o ușoară înclinație de apreciere față de dolar și euro”, susține expertul.

Din ianuarie 2016, leul s-a apreciat față de dolar cu 23%, iar față de euro – cu 15%.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.