AIPA a trecut în contul producătorilor agricoli 120 de milioane de lei

Circa 120 de milioane de lei, pentru un număr de 1017 de dosare, au fost trecute în contul producătorilor agricoli solicitanți de subvenții, pe parcursul primului semestru al anului curent, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), producătorii agricoli au cerut subvenții pentru procurarea tehnicii și utilajului agricol convențional, respectiv construcția caselor de ambalare, frigidere de păstrare a fructelor, strugurilor și legumelor. Cele mai active la depunerea dosarelor sunt raioanele Cahul și Edineț.

AIPA menționează că va acorda sprijinul necesar acelor producătorii agricoli, interesați de a contribui la dezvoltarea sectorului agricol, prin crearea unor produse calitative, și va susține tinerii și femeile fermieri ce doresc să-și inițieze afaceri noi în domeniul dat.

În acest sens, din 1 iulie curent, AIPA a început campania de recepționare a dosarelor de acordare a subvențiilor în avans, oferite tinerilor și femeilor fermieri. Statul va oferi o contribuție de 65% din valoarea totală a proiectului propus, iar alte 35% va constitui contribuția proprie. Vor fi acceptate doar proiectele cu valoare totală ce nu vor depăși un milion de lei.

Valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR) pentru anul 2018, constituie 900 milioane de lei, dintre care suma disponibilă pentru anul curent, aferent subvențiilor în avans este de 45 milioane de lei.