Ministerul Agriculturii încurajează proprietarii de animale să creeze ferme de familie

În Republica Moldova, doar 13% din consumul intern de carne de vită este asigurat de producătorii autohtoni. În cazul cărnii de pasăre și de porc, ponderea este de până la 64%. Nu există însă niciun sector al produselor de origine animală în care producătorii locali să acopere în întregime piața internă. Colapsul din sfera zootehnică s-a produs ca rezultat al modificărilor în sistemul de întreţinere a animalelor, a declarat pentru IPN Tatiana Nistorică, șefa Direcției politici, procesare și reglementări de calitate a produselor animale din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Tatiana Nistorică a spus că, odată cu procesul de privatizare, animalele întreținute în ferme au fost repartizate gospodăriilor casnice. Efectivul de vite a scăzut considerabil, de la peste un milion de capete la 180 de mii. Astăzi piața internă este asigurată în proporţie de numai 65% cu lapte de producţie autohtonă. Pentru a revigora sectorul zootehnic, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare îşi propune să încurajeze proprietarii de animale să creeze ferme de familie. În acest sens, urmează să fie elaborată o strategie pentru sectorul zootehnic, cu mecanisme şi mijloace adecvate de susţinere a sectorului.

Specialista a subliniat că în cazul fermelor, chiar dacă vorbim despre ferme de familie, volumul producţiei de lapte poate fi şi de două ori mai mare comparativ cu cel obținut de proprietarii casnici. O vacă în gospodărie particulară poate da peste trei mii de litri de lapte anual, pe când la fermă volumul este şi peste şase mii de litri. Explicaţia ar fi că în ferme există specialişti care au grijă de nutriţia animalelor.

Tatiana Nistorică a mai spus fermele nou create vor respecta standarde europene, iar pentru construcţia şi dotarea lor din acest an sunt prevăzute şi surse din Fondul de subvenţionare.