Bugetul de stat pentru 2019 prevede cheltuieli de 47,6 miliarde de lei

Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2019 a fost aprobat de Guvern în ședința din 8 noiembrie, transmite IPN. Cheltuielile pentru protecția socială sunt majorate cu 2,2 miliarde de lei. Pe lângă finanțarea măsurilor noi ce țin de susținerea socială a persoanelor cu venituri mici și a persoanelor în etate, este prevăzută alocarea de surse pentru îmbunătățirea politicilor de susținere financiară a familiilor cu copii și protecția copiilor în situație de risc.

Bugetul pentru 2019 va menține componenta investițională. Pentru implementarea proiectelor finanțate din sursele externe vor fi alocate peste 3,5 miliarde de lei. Anul viitor, în derulare vor fi circa 66 de proiecte finanțate din surse externe. Cele mai importante se referă la infrastructura drumurilor naționale și locale, implementarea unor proiecte noi în domeniul educației și dezvoltarea agriculturii.

„Este un buget axat, în primul rând, pe investiții în oameni, un buget care va asigura continuarea proiectelor de infrastructură începute, inclusiv proiectul „Drumuri Bune”. De asemenea, proiectul bugetului pune accentul în continuare pe creșterea veniturilor populației, luând în considerație reforma sistemului de pensii realizată, dar și legea salarizării”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip.

Transferurile de la bugetul de stat către alte bugete se vor majora cu peste 3,2 miliarde lei, suma totală a finanțărilor ajungând la 22,4 miliarde de lei. Pentru bugetele locale sunt rezervate transferuri de aproape 11 miliarde de lei, sumă din care urmează vor fi acoperite cheltuielile pentru salarii, deschiderea unor instituții preșcolare și alimentația copiilor. Transferurile către Fondul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală vor constitui 2,8 miliarde lei. Celelalte transferuri sunt direcționate către bugetul asigurărilor sociale.

Veniturile bugetului de stat se vor ridica în 2019 la 42,1 miliarde de lei, fiind în creștere cu 14,1%. Acumulările cele mai mari vor fi realizate din contul încasărilor din impozite și taxe. Cheltuielile bugetului de stat vor constitui 47,6 miliarde de lei, cu 13,5% mai mult. Datoria de stat la finele anului 2019 va constitui 62,8 miliarde de lei, în creștere cu 10,3%.

Proiectul Legii Bugetului de Stat pentru anul 2019 urmează a fi transmis parlamentului pentru examinare și adoptare.